Најновије

ЛИНТА КОНАЧНО ПРОГОВОРИО: Ево како и зашто је настала Република Српска Крајина!

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је поводом 28 година од оснивања Републике Српске Крајине оценио да је ова република настала као одговор крајишких Срба на усташку политику режима Фрање Туђмана чији циљ је био стварање етнички чисте "велике Хрватске" по узору на геноцидну НДХ.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта у саопштењу напомиње да је тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман обрачун са српским народом најавио на Првом конгресу ХДЗ-а у фебруару 1990. године када је изрекао злокобну реченицу да геноцидна НДХ није фашистичка творевина, већ историјски израз хрватског народа за својом слободом.

Он наводи да се српском народу током предизборне кампање и након доласка ХДЗ-а на власт маја 1990. године ледила крв у жилама због величања усташтва и НДХ, повратка преживелих усташа из емиграције, употребе усташке шаховнице која почиње са бијелим пољем, употребе усташког поздрава "За дом спремни", пјевања усташких пјесама и масовног отпуштања с посла.

ХДЗ је након доласка на власт, додаје Линта, убрзо формирао паравојне формације које су почеле да спроводе терор над Србима у низу хрватских градова и у већем дијелу западне Славоније.

"Уследиле су претње, притисци, избацивање из станова, минирање српских кућа и локала, физички напади, киндаповања, мучења и убиства Срба", наведнео је у саопштењу.

Линта је истакао да је Република Српска Крајина доживела катастрофу због политике двоструких стандарда међународне заједнице и неодговорног односа тадашње власти у Србији.

Он подсећа да је у злочиначким акцијама "Миљевачки плато", "Маслениџа", "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја" Хрватска извршила брутално етничко чишћење српског народа са свог вјековног подручја, бројне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и системастско пљачкање и уништавање српске имовине и инфраструктуре.

Главни град Книн, химна - "Боже правде"

На данашњи дан, 19. децембра 1991. године проглашена је независност Републике Српске Крајине.

Први сазив Скупштине Српске Крајине формиран је крајем 1991. године из сазива Скупштине САО Крајине, Обласне скупштине Западне Славоније и Велике народне скупштине Источне Славоније, Барање и Западног Срема.

Према уставу, Српска Крајина "национална је држава српског народа и држава свих грађана који у њој живе". Главним градом је проглашен Книн, а за химну "Боже правде". Уставом су одређене и застава и грб. Службени језик је био српски језик, а писмо ћирилица.

Република Српска Крајина била је краткотрајна држава у југоисточној Европи, међународно непризната. Настала је као одговор на поступке хрватских власти, које су водиле политику сецесије од Југославије, као и тежња Срба у Хрватској да остану у Југославији и као одговор на усташку политку Туђмана.

Крајина је постојала између 1991. и 1995. године и основана је на територији Хрватске у саставу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Већину територије је Српска Крајина изгубила током хрватских војних операција "Бљесак" и "Олуја" 1995. године. Протерано је више од 250.000 Срба са својих огњишта.

Остатак Српске Крајине у источној Славонији, Барањи и Западном Срему, према Ердутском споразуму кроз прелазну управу УН, интегрисан је у састав Хрватске 1998. године.

Република Српска Крајина се граничила са Хрватском, Мађарском, Савезном Републиком Југославијом, БиХ и Републиком Српском.

Ако формирање владе не успе идемо на изборе Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА