Најновије

Да ли ће Париз укључити „зелено светло“: Србија очекује да отвори нова преговарачка поглавља у децембру

Иако је Србија спремна за отварање бар четири преговарачка поглавља, може да се догоди да у децембру не отворимо ниједно! "Новости" из добро обавештених извора у седишту Европског савета сазнају да најтврђе крило међу земљама чланицама, предвођено Француском, још није дало "зелено светло" да се уопште одржи Међувладина конференција са Србијом током актуелног финског председавања које траје до краја ове године, и на којима се поглавља отварају.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Кључни тренутак биће током ове седмице, када се у Бриселу тим поводом састаје Радна група за проширење.

- Надамо се, ипак, да би после овог састанка једно или два поглавља у децембру могла да буду стављена на дневни ред - истиче извор, наводећи да би то могао да буде и најреалнији исход.

Из финског председништва за "Новости" наглашавају да чине све што је у њиховој моћи да Србија настави са приближавањем Унији. Председавајући ових дана преговара са чланицама да би их "омекшао" и приволео на сарадњу.

Тајминг је, међутим, лош, јер је баш Париз, који тренутно највише кочи, предвидео, заједно са Берлином, да 12. и 13. децембра одржи иницијални састанак за почетак реформског процеса названог Конференција за будућност ЕУ. Током двогодишњег процеса утврдила би се правила за предстојећу реформу без које, како кажу у Француској, нема даљег проширења.

Иако у Паризу истичу да процес проширења и унутрашње реформе ЕУ треба да теку упоредо, Француска због тога недавно није дала ни "зелено светло" за почетак приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, што је наишло на критике великог броја чланица.

Међувладине конференције се организују обично на маргинама министарских заседања за спољне и опште послове, који ће овога пута бити одржани 9. и 10. децембра. Уколико Француска и неколико земаља уз њу попусте, биће то прилика да Србија тада отвори још неко поглавље.

Председавајућа делегацији Европског парламента за сарадњу са Србијом Тања Фајон упутила је позив чланицама да отворе нова поглавља за која је Србија спремна, истакавши да је важно да се тако у овом тренутку пошаље позитиван сигнал, не само нашој земљи, већ целом региону и политици проширења.

ЕУ губи време

Све земље Западног Балкана требало би да имају европску перспективу, али не знам колико ће времена требати за то, изјавио је Ђозеп Борељ, шеф дипломатије ЕУ, у интервјуу за "Паис".

Он је оценио да би ЕУ требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допушта губљење времена. Борељ је најавио да ће посетити Приштину када се формира нова влада, као и Београд.

Захтеве за припајање Прешева лажној држави ни Приштина више не подржава? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА