Најновије

Донбас одлази из Украјине – то схватају и у Кијеву и у Европи

Донбас одлази из Украјине, то је јасно и њеном новом председнику Владимиру Зеленском и Европи – изјавио је руски писац Захар Прилепин који је ратовао у војсци Доњецке Народне Републике као заменик командира једног њеног командоског батаљона.

Војска ДНР (Фото: РИА)

Прилепин о ДНР и поводом Донбаса зна све и добро зна да `важе речи`. А додатно је, у интервјуу руској државној новинској агенцији РИА Новости, објаснио:

„У Донбасу је апсолутно очевидан тренд одвајања од Украјине. То схватају и сви у Донбасу и Русија. Сви то схватају. Напросто, то је сложен процес који се не може завршити једним потезом. Између осталог и зато што би то изазвало незадовољство радикала у Кијеву који би одмах почели да руше Зеленског“.      

Прилепин већ годинама има добар увид у процесе у Украјини, а сада наглашава:

„Сви који се у Украјини баве политиком и политичком анализом схватају да се Донбас не може задржати, да га они не контролишу, да им није потребан и да с њим не могу изаћи на крај“.     

Прилепин је посебно указао да у Кијеву схватају и да у Донбасу живе милиони људи који никада неће пожелети да живе у Украјини и који су платили превелику цену последњих година а да би се у њу враћали.

Европа демонстрира – уверен је Прилепин – одређени замор поводом „украјинских проблема“:

„Европа није капитализовала ионако проблематичне плусеве од конфронтације са Русијом, а антируске санкције ударају и по њеним џеповима. Зато схвата да све то треба некако завршити и изаћи из те игре без губљења образа“.

Прилепин сматра да се ништа револуционарно неће догађати, али истиче:

„Трупе ће се раздвајати, обе стране ће бити принуђиване на мир, а Донбас ће постепено прелазити у неукрајински политички оквир“.

Није, међутим, прецизирао како ће изгледати тај неукрајински политички оквир“.

Индикативно је да је парламент Доњецке Републике пре неки дан усвојио закон о њеној државној граници који је потврдио да ДНР својим границама сматра бивше границе Доњецке области из времена док је била у саставу Украјине. А то подразумева да ће ДНР тражити да јој Кијев врати Мариупољ, Славјанск, Краматорск и још десетине и десетине других градова и насеља.

За 9. децембар у Паризу планиран је сусрет Емануела Макрона, Владимира Путина, Ангеле Меркел и Зеленског, а једина тема разговора биће „исток Украјине“ и примена Минских споразума.

Прилепин се у рат у Донбасу укључио у децембру 2015-те. Прво је био саветник председника ДНР, а потом заменик командира поменутог батаљона…

Почиње свеопшти копнени напад на Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА