Најновије

НИ ПОД НАТО КРИЛОМ СЕ НЕ ОСЕЋАЈУ СИГУРНО ОД СРБИЈЕ: Хрватска креће са набавком хеликоптера UH-60M Black Hawk!

Скупштински одбор за безбедност једногласно је подржао опремање хрватске војске вишенаменским хеликоптерима UH-60M Black Hawk. Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић је том приликом истакао да се мора водити рачуна о безбедности државе. Према његовим речима никада се више не сме догодити 1991.година кад је Хрватска брутално нападнута од стране великосрпског агресора.

Black Hawk (Фото: pixabay. com)

Black Hawk је вишенаменски хеликоптер који је потпуно интероперабилан са хеликоптерима OH-D Kiowa Warrior и осталим борбеним системима ХВ.

„Сигурност наших грађана мора бити један од приоритета. НАТО је темељ наше сигурности уз хрватску војску. Коначно је и Хрватска након пет година направила национални план како доћи до 2 посто БДП-а у ресору обране, те дефинисала пројекте који су битни за опремање и модернизацију. Знамо сви скупа како је било 1991. кад је Хрватска била брутално нападнута „великосрпском агресијом“. Ми никад више не смемо доћи у ту позицију. Јасно да је човек кључан. Најважнији, и он мора имати средства, опрему, наоружање. Не да опет идемо у рат, него да се можемо одбранити. Видели сте колико се наоружава Србија, о томе морамо водити рачуна“ – рекао је министар Крстичевић.

У америчкој и многим војскама света овај је хеликоптер у масовној употреби и практично је нека врста радног коња тако пројектованог да га се може укрцати у труп транспортног авиона  C-130 Hercules (односно да два комада стану у један C-141 Starlifter, а њих шест у транспортни C-5 Galaxy). На тај начин брзо га се може пребацити на било које светско ратиште.

Осим ручно склопивог ротора и аеродинамичне линије, труп хеликоптера структурно је направљен тако да штити посаду и путнике те подноси и тежа оштећења било да је реч о непријатељској ватри или оптерећењима насталима услед изузетно тврдог слетања или удара у површину.

Black Hawk је дуг 19,4, а висок 5,2 метра, с пречником ротора од 16,4 метра. Опремљен је инерцијалним и ГПС навигацијским системима, транспондерима за разликовање пријатељских од непријатељских летелица и уопштено модерном дигиталном авиоником, чак и с такозваном ” glass cabin ” командном таблом какву производи изреалски Elbit.

Два мотора с укупно 3988 коњских снага (на осовини ротора), омогућују му брзину од 280 километара на сат, долет од 511 км и плафон лета од 4626 метра. Опције за наоружање су му 2 пута 7,62 Minigun M-2 Browning, ракете 70 мм Hydra или носачи са 16 рекета Hellfire домета од 500м до 8 км. Уз два члана посаде може укрцати 12 војника с пуном борбеном опремом или 6 носила за рањенике.

Руси применили тешку авиобомбу КАБ-1500 на џихадисте у Сирији, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА