Најновије

ОСЕЋАТЕ ГА У ВАЗДУХУ, ОПИЈА ВАС И УЗБУЂУЈЕ! Да ли заиста можемо да миришемо на секс? О, да!

Мирис коже: јединствен и личан знак препознавања. На његов састав утичу старосно доба, боја коже, телесна конституција, начин исхране, пол.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Мушкарци имају јачи и интензивнији мирис него жене, јер је у њиховом зноју већа количина хормона који дају карактеристичан мирис који подсјећа на мошус.

У стварању посебне ноте личног мириса учествују апокрине жлезде знојнице: смештене су на најинтимнијим деловима тела (брадавице, гениталије, пазух), почињу да раде у пубертету и производе зној чији мирис даје топлу и заводљиву ноту кожи.

Вреди више од речи

Мирис је наслеђе из давних времена, када су га наши преци користили да би могли да препознају припаднике своје родовске заједнице, али и за слање полних сигнала. Иако то можда не примећујете, ти механизми су и данас активни: мирисни сигнал често је јачи од 1.000 речи. Мирис може да буде разлог да нам се нека особа свиди или не свиди већ приликом првог сусрета. Дакле, у сентименталној сфери живота одговарајући мирис (за ваш нос) један је од фактора због којих може да плане искра привлачности, а онај "погрешни" може да угаси и најјачу жељу. Није случајно да су жене најосетљивије на мирисе у време овулације, дакле када је организам спреман за зачеће. Међутим, ако жена узима хормонску контрацепцију, та осетљивост ће бити смањена.

Боље од фотографије

Да ли сте приметили да вам, када је ваш партнер далеко, сваки мирис који личи на његов јасно призива у сећање његов лик? Мириси, посебно лични, имају врло јаку моћ евокације. То је зато што се током еволуције зона мозга коју користимо за памћење развила управо око тзв. олфактивног мозга, који за препознавање мириса користе слабије развијене животиње, попут риба. И не само то: мириси путују "привилегованим" нервним влакнима, без психолошке цензуре. Управо зато могу у тренутку да призову у сећање врло јасне слике.

Игра емоција

Чак и само присећање на мирис вашег партнера побуђује навалу емоција: нежност, жељу, али и љутњу ако се ваша веза ружно завршила. Део мозга који прикупља олфактивне подражаје директно је повезан с лимфним системом који управља емоцијама, осећањима, страстима и инстинктима. Управо зато неке мирисе које повезујемо с позитивним искуствима доживљавамо као пријатне, а оне повезане с непријатним тренуцима као одбојне, понекад до те мере да смо склони инстинктивно да одбацимо особу на којој препознајемо такав мирис.

Ако већ при првом сусрету с потенцијалним партнером имате неки "филинг", велика је вероватноћа да вас је опио мирис његовог тела.

Мирисни афродизијак

Сигурно сте то осетили: понекад је довољан само партнеров мирис да у вама изазове полну жељу. Шта се догађа? У епидерму се крију невидљиве супстанце које покрећу неку врсту хемијске комуникације која може да узбуди и највећег млакоњу. То су феромони, ствари помешане са знојем ерогених зона (пазуха, брадавица, гениталија) које могу да запале искру сексуалног узбуђења. Излучивање тог мириса, заједничко мушкарцима и женама, уско је повезано с нивоом хормона у организму, а код жена је појачано око средине менструалног циклуса. И не само то: у то време жена је осетљивија на феромоне које излучује њен партнер.

Њушим врућу ноћ

Трик за буђење ероса? У љубавној предигри дајте више простора чулу мириса. С партнером откривајте мирисе које шире ваша тела. То је игра која доприноси продубљивању присности, али у првом реду јача жељу. Природни мирис тела (посебно најтоплијих делова) не изазива само сексуалну реакцију, него шаље сигнале и мозгу. За то су заслужни неурони: подстакнути коктелом мириса који се шире из коже, покрећу низ хемијских реакција.

Попут олује

Неуропреносник допамин отвара многа "врата" мозга омогућавајући да олфактивне сензације допру до "правих" центара. Попут диригента који диригује оркестром, окупља ендорфине (хормоне ужитка), али и окситоцин, хормон узбуђења и оргазма. Управо окситоцин покреће промене које су увод у љубавни чин: укрућивање брадавица и влажење вагине. И коначно, надбубрежне жлезде почињу да производе адреналин, хормон који узбуђење доводи до врхунца. Резултат: повећање крвног притиска, убрзани рад срца, јаче знојење и осећај узбуђења, а у изазивању таквог стања велику улогу има лични мирис.

Феромони - господари циклуса

Колико је важна улога феромона? Изузетно, јер успевају да уравнотеже менструални циклус жена. Иако их не примећујемо, ови мириси шаљу хемијску поруку хипоталамусу (центар у мозгу који регулише ниво полних хормона) који утиче на производњу естрогена и прогестерона (хормони циклуса), попут неке врсте биолошког сата. Жене које живе с мушкарцем имају правилнији циклус: чини се да мушки феромони подстичу бољи рад женског репродуктивног система. Циљ? Већа могућност оплодње.

Не скривајте свој љубавни мирис

Кад се спремате за љубавни састанак, искушење да на себе ставите хрпу мириса је врло јако. Психолози такво понашање објашњавају страхом, данас врло раширеним, да покажемо оно што јесмо, посебно у интимним тренуцима. Но, немојте да упропастите љубавни сусрет мењајући мирис своје коже гушећи га јаким парфемима. Дајте предност благим сапунима нежног цветног мириса који имају опуштајући учинак. Или посегните за лавандом: према неким истраживањима мушкарцима је то један од омиљених мириса. Ипак, природни мириси тела буде ерос ефикасније од најскупљих парфема.

Пре сексуалног сусрета довољно је кратко туширање (због хигијенских разлога), а све остало препустите носу.

Жене су осетљивије

Да ли сте знали да је женски нос осетљивији на мирисе тела него мушки? Нека истраживања показују да жене јаче осећају мирис зноја и задах из уста. Та осетљивост је наводно повезана с већом склоношћу жена да ослушкују поруке свог инстинкта. Не само то: чуло мириса женама помаже у стварању посебне везе с децом управо захваљујући већој способности препознавања мириса. Чини се да је способност разликовања мириса повезана и с већом осетљивошћу на регистровање феромона, што зависи од нивоа женских полних хормона. Ето зашто с менопаузом и наглим падом нивоа естрогена нос губи део те способности. Неки стручњаци сматрају да је управо то један од узрока губитка или смањења полне жеље.

Филмови за одрасле изазивају еректилну дисфункцију, депресију и анксиозност! Више о томе чиатјте ОВДЕ.

Извор: živim.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА