Најновије

Вучић тврди да је оштар према западним дипломатама, стручњаци му не верују

Како председник Србије разговара са дипломатама? Према сопственим речима, речник није дипломатски. Саговорници кажу и да сумњају у веродостојност председникове интерпретације једног од претходних састанака.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Поједини политичари, попут министра спољних послова, своје дипломатске вештине воле да покажу уз помоћ микрофона, попут Ивице Дачића, који често пева страним дипломатама. Други, као што је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма међународне односе граде плесом са сабљама.

А да дипломатија није увек забавна, објаснио је председник Србије, препричавајући како реагује када га представници Запада критикују.

"Мени соле памет како не треба да идем у Кину. И онда ја кажем, ај ућути! И он ме гледа. Јел можеш да ућутиш по том питању?! Молим? Чуо си шта сам ти рек'о. Кад будеш имао трговинску размену тако ниску са Кином као ми, онда ми соли памет", каже председник Србије Александар Вучић.

Председникове "оштре" наступе често преносе провладини медији, који обавештавају јавност о томе како је "Вучић одбрусио бившем амбасадору Кајлу Скату и суседним нацијама", али и како је "грмео у разговору са представницима Америке".

Некадашњи дипломата Срећко Ђукић каже, на такву комуникацију није наишао у целој каријери.

"Мислим да је то апсолутно једна конструкција онога ко је причао томе и да то нема никакве везе са реалношћу. Вероватно има нека потреба да се представи у неком светлу у којем он објективно не може да буде, не само он већ било ко да је на његовом месту, то би заиста био скандал", наводи Ђукић, који је био амбасадор Србије у Белорусији.

Српска дипломатија не може да се подичи успесима

Спољнополитички аналитичар Немања Тодоровић Штиплија оцењује да, уколико је председник заиста разговарао са страним представницима онако како је описао, таква конверзација би се третирала као увреда.

"Сумњам да је он у комуникацији и на састанцима користио такве изразе и мислим да је већина ствари које он нама износи на националним фрекфенцијама уствари оно онако како он интерпретира ситуацију за столом, на начин на који би његова јавност хтела то да чује. Самим тим што није било реакција ниједног министарства спољних послова, нити једне државе, мислим да се на овакав начин није разговарало ни на једном састанку", наводи Тодоровић Штиплија, који је и уредник портала Europena Wester Balkans.

Он каже да је сигуран да су све западне амбасаде упознате са председниковим изјавама. Зашто онда нема реакције оних које се у тим изјавама препознају?

"Амбасаде западних земаља, као и Владе тих земаља, министарства спољних послова, не желе да се спуштају на тај ниво и реагују на овакве изјаве председника републике", уверен је он.

Саговорници су сагласни су да данашња српска дипломатија генерално не може да се подичи успесима. Оцењују, вишевековно успешна дипломатска традиција је напуштена, комуникација званичника се спустила на знатно нижи ниво, а ситуацију отежава то што су у високој дипломатији каријерне дипломате реткост, док је све више оних који су на другачије начине дошли на своја радна места.

 

Почиње свеопшти копнени напад на Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА