Најновије

СРПСКОМ ПОЛИЦАЈЦУ ОДСЕКАО ГЛАВУ МОТОРКОМ! Најкрвавији терориста ОВК иде у Хаг! (ФОТО)

Осуђени ратни злочинац и један од оснивача такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) Сабит Геци, добио је позив и на саслушање у Специјалном тужилаштву у Хагу требало би да се јави 30. јануара.

ОВК (Фото: Јутјуб)

Овдашњој јавности је можда мање познат од појединих косовских политичара који су у претходном периоду такође били позивани од стране Тужилаштва, па тако и његова злодела којих не да није било мало, напротив.

Штавише, он је један од малобројних припадника некадашње ОВК који је чак и осуђен и то на 15 година затвора због због злостављања затвореника у логорима Кукеш и Чакан на северу Албаније током 1998-1999. године.

Међутим, то је само део приче о њему.

Заправо, ради се о особи познатој и под надимком "Велики газда", који се помиње у готово свим истрагама о ратним злочинима над Србима. Био је некадашњи локални командант ОВК и члан нашироко познате Дреничке групе, чији је један од команданата био и актуелни косовски председник Хашим Тачи.

Штавише, припадници ове групе су за разне злочине који су укључивали убиства и Срба, али и Албанаца, осуђени на неколико десетина година, а један од њих је и Сабит Геци, некадашњи Тачијев сарадник.

Када је он у питању, један од најтежих злочина за који му је суђено био је одсецање главе моторном тестером српском полицајцу Ивану Булатовићу. И не да је урадио само то, већ је и масакрирао његово тело.

То је учинио као припадник ОВК, али је имао помоћ неколико својих сабораца. Све то десило се средином јуна 1998. године.

Као припаднику Дреничке групе, њему се 2015. године у косовском Основном суду у Северној Митровици судило за ратне злочине у затвору ОВК-а, у Ликовцу, 1998. и 1999. године. Он је тада, заједно са још четворицом сарадника, и након једногодишњег судског поступка, ослобођен.

Међутим, он је у јулу 2011. године осуђен на 15 година затвора, због злостављања затвореника у логорима Кукеш и Чакан на северу Албаније током 1998-1999, а истрага против њега почела још 2002. Његова затворска казна истиче 2025.

Сабит Геци је, иначе, први пут ухапшен 2000. године, због пуцњаве у једном од ноћних клубова у Приштини. Још тада, а и много година касније, о њему се говорило као о особи која ће се сасвим извесно наћи пред Специјалним судом за злочине ОВК у Хагу.

Међутим, активности при ОВК нису једине којима се бавио. Како су медији спекулисали, он се након сукоба на КиМ с краја деведесетих година, пребацио на други "бизнис", па се у Приштини бавио рекетирањем и изнудама.

С тим у вези, он је 2001. године осуђен на пет година затвора због изнуђивања новца.

Такође, косовски медији су пре неколико година преносили да је Геци, који је иначе словио за Тачијеву "ударну песницу", говорио да је Тачијево име склоњено из оптужнице за ратне злочине.

Геци је, иначе, био први значајни командант некадашње ОВК кога је ухапсила УНМИК полиција, према чијим извештајима је Геци, уз још једног бившег команданта ОВК Рустема Мустафу Ремија, годинама наплаћивао "рекет" власницима приштинских локала.

Осим њега, који се везује за ратне злочине и криминалне активности, у причи око криминала су и његови синови који имају, такође према наводима медија, подебеле криминалне досијее.

Пре неколико година, тачније 2015. његова двојица синова ухапшени су након инцидента у коме су избодена двојица активиста Покрета "Самоопредељење" на КиМ, и то када су са још две особе упали у просторије овог покрета.

Такође, медији су писали и да је прошле године косовска полиција, у акцији против организованог криминала, изнуде и зеленаштва, претресла Гецијеву кућу у насељу "Пејтон" у Приштини, али то овог пута није имало везе са њим, већ са његовим сином, који је са групом људи приморавао жртве на задуживање.

Вучић се обратио после састанка са Заевом и Рамом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА