Најновије

КАМПАЊА „ЗОРА ИДЛИБА“: Расуло међу терористима – САА напредује према аутопуту М5! (ВИДЕО)

Сиријска офанзива „Зора Идлиба“ у јужном делу последње зоне деескалације сукоба не стаје и владине снаге напредују даље према Марат Ал-Нуману и стратешки важном аутопуту М5.

САА, Идлиб (Фото: Јутјуб)

Катарска Ал Џазира наводи како је, након интензивирања непријатељстава, најмање 18. 000 људи напустило је провинцију Идлиб у протекла 24 сата. Према катарској телевизији су цивили из Идлиба кренули према турској граници. Истовремено, такозвани „Бели шлемови на Твитеру и другим платформама дневно објављују десетке видео записа и велики број фотографија о страдањима цивила, што се редовно догађа када исламистичке терористичке групе губе битку с владиним снагама и присиљене су на повлачење.

Јединице сиријске војске су јуче ослободиле насеља Ум Тина, Ал-Мудеирас и Бернан, на самом југоистоку провинције Идлиб. Сиријска агенција САНА јавља како владине снаге прогоне терористе у повлачењу и боре се за села Катра, Белсам и Самак.

Јуче су владине снаге успоставиле пуну контролу над насељем Ум Џалал, на путу до града Марат Ал-Нумана, где се налазило велико упориште терористичких група које су браниле јужни прилаз Идлибу. С ослобађањем Ум Џалала се практички отворио пут за напредовање кроз равницу Идлиба према северу.

Јединице сиријске војске су синоћ биле на 15 километара од стратешког аутопута М5 Дамаск-Алепо.

Према сиријском листу Ал-Ватан, циљ офанзиве је успостава контроле над Марат Ал-Нуманом, потом над градом Саракиб, северно од њега, што ће омогућити трупама да избију на аутопут Латакија-Алепо.

Према писању листа, на страни Ал-Нусра Фронта се у том подручју боре и протурске милиције из такозваног „Националног ослободилачког фронта“.

Јуче су терористи на југоистоку Идлиба претрпели више пораза, након што су сиријска војска и њени савезници покренули масовну операцију у којој напредују даље према северу, у смеру Марат Ал-Нумана.

Предвођени 5. корпусом и 25. дивизијом снага за специјалне операције, сиријска војска је протерала терористе Хаџат Тахрир Ал-Шама и такозваног „Националног ослободилачког фронта“, које подржава Турска, из бројних насеља у југоисточном подручју зоне деескалације Идлиб. До јуче је ослобођено нешто мање од 100 квадратних километара окупиране територије, али се борбе настављају.

Према војном извору којег цитира Ал-Масдар Њуз, сиријска војска је у суботу ослободила градове и села Ал-Бустан, Ал-Сајаде, Ал-Катра, Тал Дам, Сарја Гарбија, Харан и Мудајсират.

Влада у Дамаску каже како је покренула кампању „Зора Идлиба“, што би могло значити да ће се борбе водити до остварења заданих циљева, а према више извора је то ослобађање Марат Ал-Нумана и избијање на пут М5, што ће присилити остатак терористичких група на повлачење даље према главном граду истоимене покрајине и Џиср Ал-Сугуру.

До сада су борци 25. дивизије снага за специјалне операције и 5. корпус сиријске војске повезали две осе с којих су кренули напад у југоисточном Идлибу.

Сиријске и руске ваздушне снаге сада проводе снажне ударе по војним упориштима у последњим градовима и селима под контролом терориста на југоистоку Идлиба, док сиријска арапска војска консолидира своје снаге и јача одбрану на том подручју.

У наредних 24 до 48 сати ће сиријска војска вјеројатно кренути у свој први покушај заузимања кључног града Јарјаназа, једне од посљедњих већих упоришта исламистичких милитаната прије Маарат Ал-Нумана.

Укупне снаге које се боре под заставом сиријске Ал Каиде у том подручју броје око 11. 000 до 12. 000 бораца. Међутим, за само 12 сати у владине снаге ослободиле  градове Ум Џалал, Ал-Рабија и Ал-Шара, те околна насеља, што указује на колапс линија обране терориста и слабу борбену готовост и морал снага које су 2013. биле на вратима Дамаска, неколико километара од председничке палате.

На неким деловима фронта су терористи једноставно напустили своје положаје и пред нападима САА побегли према средњем делу покрајине. Извештава се да је сиријска војска запленила велики број трофеја у облику малог оружја, противтенковских ракетних састава и бацача граната.

Према извештајима која су стигла јутрос с бојишта, владине снаге напредују према Џарјаназу, док руско и сиријско зваздухопловство спроводе ударе по упориштима и заповедним центрима терориста у Саракибу и Марат Ал-Нуману.

Прочитајте ОВДЕ    још детаља о овој офанзиви.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА