Најновије

ЛИНТА ЗАГРМЕО: Прво етничко чишћење после Другог светског рата било је у западној Славонији!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изјавио је да се прво етничко чишћење у Европи после Другог светског рата догодило у западној Славонији, одакле је почетком деведестих са 80 одсто простора протерано више од 70.000, а убијено више од 2.000 Срба.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта је подсетио да се то догодило у злочиначким акцијама хрватских паравојних и полицијских снага "Откос", "Оркан" и "Папук-91" од краја октобра 1991. године до почетка 1992. године.

Он је синоћ у Београду присуствовао првом обележавању етничког чишћења и егзодуса српског народа са подручја западне Славоније, који су се догодили током јесени и зиме 1991. године. Овај скуп организовало је Завичајно удружење Славонаца.

Убиства Срба који су остали у окупираном делу Западне Славоније настављена су током 1992. године.

У том периоду у Западној Славонији је опљачкано, минирано и спаљено више од 200 села, у којима су Срби били у апсолутној или релативној већини и уништено је више од 5.000 кућа, привредних зграда, јавних и верских објеката и готово читава инфраструктура.

Отворена су и два злогласна логора у Марином Селу и Пакрачкој Пољани у којима су Срби мучени на најсвирепије начине а затим зверски ликвидирани.

Наредбодавци и починиоци првог етничког чишћења у Европи после Другог светског рата нису одговарали, ни пред Хашким трибуналом, ни пред домаћим судовима.

Линта је напоменуо да је масовно етничко чишћење Срба из западне Славоније почело 28. октобра 1991. године наредбом кризног штаба Славонске Пожеге да се у року од 48 часова исели српско становништво из 26 села у западном делу Пожешке котлине.

- Они који то нису учинили били су ликвидирани на најбруталније начине. Одмах по њиховом протеривању почело је систематско пљачкање, паљење и минирање српских кућа - рекао је Линта.

Према његовим речима, за спроводено етничко чишћење из 26 села Пожешке котлине нико није кажњен, иако је то учињено по писаној наредби једног државног органа, што је први и једини примјер у Европи после Другог светског рата, наводе из Савеза Срба из региона.

То је био најстрашнији логор у слободној Европи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА