Најновије

НЕ ЖЕЛЕ ГА: Вучић покровитељ фестивала Театар на раскршћу, неки не би да "играју за њега"!

Иако ће бити одржан тек на пролеће наредне године, фестивал "Театар на раскршћу" у Нишу, који промовише слободе и "сваку врсту различитости", већ је подигао прашину међу редитељима чије би представе требало да буду одигране. Разлог је то што је директор нишког Народног позоришта за покровитеља позвао председника Александра Вучића, а неки не би да "играју за њега".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Пошто је директор нишког позоришта и другог по реду фестивала "Театар на раскршћу" објавио да му је велика част зато што је председник Републике Александар Вучић покровитељ манифестације, реаговао је редитељ Игор Вук Торбица, чија би представа "Бакхе" требало да се игра на овој манифестацији.

"Извињавам се што се ових дана упорно не јављам на Ваше учестале позиве. Можда и сами већ слутите да је разлог томе срамота коју осећам због медијске најаве другог издања Фестивала 'Театра на раскршћу'. Наиме, као ударну вест поводом тог догађаја истакли сте да ће се фестивал одржати под покровитељством председника Републике Србије и то је већ довољан разлог да се, ето, срамим. Но, ипак, посебно се срамим Ваше изјаве да је ту у питању 'велика част', а од ње ми, да будем искрен припадне и мука. Изнели сте у медијима негде и да се нико од уметнка није бунио или одбио ангажман. Ваш аргумент је депласиран, будући да, на жалост, аутор не полаже права да одлучује о судбини својих представа. Да је тако - први бих реаговао. Могу овде само јавно позвати и продуцента своје представе, као и остале колеге, да и сами размисле о учешћу на том и таквом Вешем фестивалу", написао је Игор Вук Торбица.

За директора фестивала - овакве реакције су несхватљиве, јер директор из Ниша тврди да није Вучић покровитељ, већ институција председника, што је објављено и на сајту Народног позоришта.

"Ми заиста не желимо да будемо део дневно-политичког вокабулара, фолклора и фрустрације", изјавио је Спасоје Ж. Миловановић, директор фестивала "Театар на раскршћу".

Фрустрирајуће је прослављеним редитељима, чини се, управо то што их је организатор нишког фестивала "гурнуо" у дневну политику.

"Обавештавам Вас да је председник Републике, господин Александар Вучић одлучио да буде покровитељ медјународног позоришног вестивала 'Театар на раскршћу'. У прилогу акта достављамо Вам писмо председника Републике", написао је Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике.

А у опширном писму је Александар Вучић описао због чега је све одлучио да прихвати затражено му покровитељство, закључивши на крају, да га он прихвата, потписујући се именом и презименом, а не - функцијом.

"То је протоколарно покровитељство...", каже Миловановић.

Значи, није Александар Вучић покровитељ, већ ко?

"Заиста један нонсенс, једно неразумевање...", додао је.

Торбица није једини коме је засметало покровитељство једног политичара.

Редитељ Кокан Младеновић, такође, сматра да Александру Вучићу свакако није место на оваквом фестивалу, односно, рекао је да је он овде уљез. Притом сматра и да је читава прича са покровитељством Александра Вучића - фарса.

"Овде му није место, јер води земљу некултуре и ријалитија, у којој нема политичког дијалога", каже, и додаје да - нема слободе.

"Театар на раскршћу" планиран је од 11. до 19. марта наредне године и поклапа се са предизборном кампањом. За некога чиста подударност, за друге разлог да се, можда на крају, ипак, не појаве?

Прочитајте ОВДЕ   шта је то Дачић поручио Вучићу а тиче се избора.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА