Најновије

"АЛ КАИДА НА СТЕРОИДИМА":  На рушевинама калифата се диже ново зло које прети да уништи пола света!

Постоје велике индикације да се тзв. Исламска држава реорганизује у Ираку, две године након што су изгубили последњу територију у тој земљи, пише BBC.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Обавештајне службе Курда и Запада казале су како се број напада Исламске државе повећава.

Милитанти су сада више оспособљени и опаснији од ал-Каиде, тврди курдски службеник за борбу против тероризма Лахур Талабани.

"Имају боље технике, тактике и много више новца. Могу купити возило, оружје, храну и опрему. Технолошки су паметнији и теже их је 'истерати'. Они су попут Ал Каиде на стероидима", рекао је Талабани.

Истакао је како они на северу Ирака већ 12 месеци раде на поновној изградњи на рушевинама калифата. С обзиром на повећану активност, мисле да је фаза реизградње окончана.

Казао је и то како је сада на делу нова Исламска држава која не жели контролисати територију како би избегао да поново постане мета већ су отишли у "подземље".

"Налазе се у великом планинском подручју које ирачка војска тешко може контролисати. Крију се у пећинама и другим скровиштима", казао је Талабани.

Упозорио је да ће ИД искористити немире због политичких хапшења, осећај отуђености сунита те застрањене односе између Багдада и курдске регионалне владе. Постоји ново подручје које ником не припада, а које се налази на северу Ирака између зона које чувају курдске снаге и њихове ирачке колеге.

Само једна патрола контролише подручје где су ИД-овци.

Према извештајима обавјештајних агенција, ИД се недавно појачала са 100 нових бораца који су прешли границу из Сирије, а међу њима су и неки странци који носе самоубилачке појасеве.

Курдска обавештајна служба тврди како на подручју Ирака постоји још 10.000 присталица ИД, од којих је најмање 5.000 бораца.

Амерички војни командир Вилијам Сили казао је како су њихове снаге само од средине октобра до средине новембра извеле 170 операција "чишћења" и уништиле 1.700 компоненти за импровизиране експлозивне уређаје. Нагласио је како сматра да се ИД-овци не могу дуго крити и живети у пећинским условима.

Терористичке активности у Ираку су повећане, а постоји страх да ће бити још нових напада и на Западу, закључује ББЦ.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је заправо створена Ал Каида.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА