Најновије

ДОКУМЕНТА КОЈИМА СЕ ОТИМАЈУ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Шта тачно пише у спорном Закону о слободи вероисповести! Како смо насамарени!

Подсетимо, у Скупштини Црне Горе током ноћи је, у усијаној атмосфери, усвојен спорни Закон о слободи вероисповести. У скупштинској сали је дошло до инцидената и сукоба када су посланици Демократског фронта почели да ломе микрофон и друге уређаје са стола председника скупштине.

Скупштина Црне Горе (Фото: skupstina.me)

У једном тренутку у сали је одјекнула експлозија, а обезбеђење је улетело са гас-маскама. Након инцидента, полиција је привела чак 22 особе, а од тога 17 посланика Демократског фронта.

Усвојени Закон изазвао је бројне контроверзе, највише због тога што се њиме практично омогућава отимање имовине српске православне цркве.

Спорни чланови

У закону има неколико спорних чланова а кључан је онај који подразумева да све верске заједнице морају да докажу да су пре 1918. биле власници црквене имовине, иначе ће им иста бити одузета. 

У истом члану се даље наводи да верски објекти који су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, а за које не постоје докази о праву својине, као културна баштина Црне Горе, такође су државна својина.

У наредном члану се наводи да је "орган управе надлежан за послове имовине дужан да, у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона, утврди верске објекте и земљиште који су, у смислу члана 52 овог закона, државна својина, изврши њихов попис и поднесе захтев за упис права државне својине на тим непокретностима у катастар непокретности".

Такође, Управа је дужна да упис захтева изврши у року од 15 дана од дана подношења захтева, о чему, без одлагања, обавештава верску заједницу која користи објекте и земљиште.

Уколико се утврди да је имовина државна, верска заједница ће наставити са коришћењем објекта и земљишта.

- По правоснажности одлуке којом се врши упис права државне својине у катастар непокретности у складу са чланом 62 ст. 1 и 2 овог закона, верска заједница наставља са коришћењем објеката и земљишта који су предмет уписа до одлуке државног органа надлежног за одлучивање о државини, коришћењу и располагању овим објектима и земљиштем - закључује се у Предлогу закона о слободи вероисповести.

Вишемесечни протести

Због најаве усвајања закона још пре неколико месеци је дошло до пораста тензија у региону. Након најаве да ће се Закон ускоро наћи у скупштинској процедури организован је велики протест у Никшићу, где је пред неколико хиљада грађана прочитан проглас који критикује Закон, а затим и писма подршке СПЦ, међу којима су и писма папе и московске патријаршије.

У среду и четвртак били су организовани протести широм Црне Горе. Подгорица је јуче била под опсадом, јер је полиција уочи почетка седнице затворила градско језгро.

У једном тренутку се појавила нада да ће усвајање закона бити одложено, пошто је премијер Црне Горе Душко Марковић пристао да разговара са митрополитом Амфилохијем. Међутим, иако је Амфилохије тражио да се закон повуче или да се усвајање одложи за време после божићних празника, то се није догодило и закон је изгласан касно ноћас.

Дочекује се један од најтужнијих Божића у новијој историји, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА