Најновије

НИЈЕ ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ: Трамп слагао да ће Американци изаћи из "бесконачних ратова"

Председник САД Доналд Трамп је још у кампањи обећавао да ће САД извући из такозваних "бесконачних ратова". Ипак, око 200 хиљада америчких војника и даље је распоређено широм света, а на Блиском истоку је повећан њихов број откад је Трамп на власти.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Немири у североисточној Сирији поново су избили повлачењем снага САД, што је оставило простор за напад Турске на Курде. Извештај Пентагона је касније показао да је ова америчка одлука омогућила Исламској држави да се поново окупи.

“Позиција САД у Сирији сада је много слабија и комплокованија, него што је била пре Трамповог договора са Ердоганом”, каже Џералд Фајерстин из Института за Блиски исток.

Трамп је наредио премештање војске из Сирије у Ирак, где је тренутно око 6.000 њих. Али, неколико стотина је остало и штити нафтна поља од Исламске државе.

Иако је калифат је ослабио у Ираку и Сирији, тероризам и екстремизам су и даље озбиљна претња.

“Има ли стабилности у региону, има ли гаранције да не морамо тамо да распоређујемо војску и да се неће десити нека војна акција у будућности? Нема", каже Ентони Кордесман из Центра за међунардоне и стратешке студије.

Председник често истиче успех у борби против Исламске државе и помиње убиство лидера те организације Абу Бакр ал Багдадија.

О томе је говорио и током ненајављене посете Авганистану на Дан захвалности у новембру 2019. Из Авганистана је повучено две хиљаде војника, док је 12.000 остало. Мировни преговори са талибанима су у току.

“Бићемо ту док не постигнемо договор и победимо. А они очајнички желе договор”, каже Трамп.

Председник САД је заоштрио политику према Ирану и наредио увођење санкција, пошто је Америку повукао из нуклеарног споразума. Послао је 3.000 војника у Саудијску Арабију, након напада на нафтно постројење – за које се окривљује Иран.

Неколико месеци пре тога, ставио је вето на одлуку Конгреса да се ускрати подршка САД Саудијској Арабији у рату у Јемену. Критичари кажу да нема јасноће у спољној политици.

“Немамо јасну стратегију да окончамо тај конфтликт. Видите да су проблеми у региону веома озбиљни и ми смо их погоршали тиме што смо променили позицију према Западној обали и Палестинцима, без да смо се о томе консултовали са савезницима и направили неки јасан мировни план”, оцењује Кордсман.

У Јужној Кореји тренутно је 28 хиљада америчких војника, како би Северна Кореја одвратла од напада. Разговори Доналда Трампа и Ким Джонг Уна су пропали, а Ким је Трампу обећао и “божићни поклон”.

“Ким жели да скрене пажњу на себе, јер зна да је америчка бирократија много мање наклоњена договору са Пјонгјангом него Трамп лично”, каже експерт Института Брукингс Мајкл ОХамилтон.

Груба процена је да је око 200 хиљада, од укупно милион и 300 хиљада америчких војника, распоређено широм света.

Прочитајте ОВДЕ шта је Марија Захарова поручила Американцима.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА