Најновије

АКО НАПАДНЕТЕ ПОЉСКУ...НАТО ЗАПРЕТИО: Шаљемо Русији снажан сигнал

НАТО ће одговорити на сваку врсту напада на Пољску или балтичке земље, поручио је генерални секретар Северноаталнтске алијансе Јенс Столтенберг.

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

- Кроз присуство НАТО снага у Пољској и балтичким земљама, шаљемо Русији веома снажан сигнал - уколико дође до напада на Пољску или балтичке земље, цела Алијанса ће одговорити- рекао је Столтенберг уочи самита НАТО.

Столтенберг је то изјавио за више листова, укључујући пољски дневник "Жечпосполита", немачки "Зидојче цајтунг" и шпански "Паис".

НАТО нема листу непријатеља, али ће одговорити где код то буде било потребно, истакао је Столтенберг.

САД су раније позвале Турску да подржи одбрамбени план НАТО за Балтик и Пољску. Турска то до сада одбија, истичући да би НАТО требало Анкару више политички да подржи у борби против курдске милиције у Сирији, подсећа британска агенција.

Столтенберг је рекао да се не противи снажнијем одбрамбеном ставу у ЕУ, али и додао да нема смисла покушавати да се НАТО замени.

НАТО пуни 70 година, а лидери 29 држава чланица обележавају тај јубилеј данас и сутра у близини Лондона.

Британска агенција констатује да треба очекивати жестоку расправу око претње Турске да ће гласати против плана одбране за Балтик и Пољску, уколико НАТО не призна курдску војску ЈПГ као терористе, што је мало вероватно, с обзиром да је ЈПГ помогла у поразу Исламске државе.

Домаћин самита британски премијер Борис Џонсон, нада се да се Трамп неће осврнути на британске изборе, што би опозиција могла да искористи.

Украјинци довели ПВО системе Бук па запретили: Срушићемо вам све изнад Крима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА