Најновије

ОВАЦИЈЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА БЕЛОРУСИЈЕ! Лукашенко прекршио протокол да би се изгрлио са Шешељем, а онда поручио: Чувајте ову свету земљу (ВИДЕО)

Председник Белорусије Александар Лукашенко "прекршио" је протокол када је у Скупштини Србије, где се данас обратио посланицима, пришао лидеру СРС-а Војиславу Шешељу и срдачно се поздравио с њим.

Лукашенко и Шешељ (Фото: Јутјуб)

Лукашенко је, док је улазио у скупштинску салу праћен аплаузом и овацијама посланика, угледао Шешеља, после чега је застао, а затим му и пришао раширених руку и са осмехом.

Белоруски председник и лидер радикала су се срдачно руковали и загрлили, што сведочи о њиховим добрим личним односима, а Лукашенко је после тога продужио ка говорници.

Лукашенко: Почела нова "расподела" сфера утицаја на планети?

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да му се чини да је почела нова интересна "расподела територија", односно сфера утицаја у свету, те да је изузетно важно очувати Европску унију, јер је она, каже, ослонац планете.

Лукашенко је, у обраћању у Народној скупштини, рекао да се данас уочава раст напетости у односима између земаља, да се смањује глобална безбедност, као и да се повећавају регионални конфликти.

У таквим околностима, истакао је, веома је важно решавање било каквих спорова мирним путем и на основу међународног права.

Међутим, приметио је, више не постоји међународно право, већ закон јачег и почиње да размишља да ли је почела нова интересна "расподела територија" и сфера утицаја на планети.

У том контексту истакао је да је против распада Европске уније.

"Присталица сам тога да постоји ЕУ, то су разни центри моћи, те и мале и средње земље, као што смо ми, могу да се ослоне на њих", рекао је Лукашенко.

Он је подсетио да се ове године навршава 25 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Белорусије и да је главно достигнуће обе земље да могу саме да одређују правце развоја у складу са државним интересима.

Подсетио је да је пре 20 година посетио Београд, када је НАТО бомбардовао Југославију што је, по његовим речима, још једна потврда окрутног периода који су у”свету земљу” донели њени непријатељи.

“Белорусија је увек на страни Србије по питању територијалног интегритета. Наш став је непромењен више година и биће такав и убудуће. Срби, као и Белоруси, знају шта је рат, какве су рушилачке последице и губици. Важно је да сачувамо историјско сећање због будућности”, рекао је Лукашенко.

Поздравио је одлуку Србије која је недавно потписала у Москви споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, рекавши да су предности велике и да је нашој земљи сада омогућен извоз одређене робе без икаквог ограничења.

На крају обраћања је поручио да Србија није мала, већ велика земља, јер овде живи мудар, храбар и велики народ на светој земљи.

“Ја вас молим сачувајте ову свету земљу”, поручио је Лукашенко.

Председник Белорусије је пре обраћања у друштву председнице српског парламента Маје Гојковић обишао изложбу о изградњи Дома Народне скупштине.

Прочитајте ОВДЕ шта је Лукашенко поручио Александру Вучићу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА