Најновије

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ О МОЋНИМ ХЕЛИКОПТЕРИМА КОЈИ СУ СТИГЛИ У СРБИЈУ: Настали по узору на руски "крокодил", а зову их "летеће тврђаве" (ВИДЕО)

Четири нова десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М, која је Србија купила од Русије, стигла су јуче у нашу земљу, авион са борбеним летелицама слетео је на Аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници.

Хеликоптер Ми-35М (Фото: Јутјуб)

Војска Србије до сада није имала овај тип хеликоптера и они ће додатно ојачати наше ваздухопловне снаге. Хеликоптер Ми-35М је настао на бази руског борбеног хеликоптера Ми-24ВМ "крокодил" и представник је совјетске концепције јуришног борбеног хеликоптера која је подразумевала оклопљени и снажно наоружани хеликоптер који се више ослања на велику брзину, него на своје маневарске способности. Хеликоптер поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера.

Раније је мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, рекао да је разлика у односу на оно што је наша војска до сада имала велика. Хеликоптер је првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака, као што су превожење људства, терета и извиђање.

“Једна од тих разлика је опрема хеликоптера и сами инструменти, прелазак са аналогног на дигитално. Друга разлика је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добија се и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен. Такође, сада се створила могућност дејствовања на већим даљинама - и дању и ноћу - јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење”, рекао је Дрндаревић.

У петак су на војни аеродром у Батајници слетела још два "Ербасова" хеликоптера Х145М који улазе у састав РВ и ПВО Војске Србије. То су трећи и четврти од пет летелица овог типа који су за наше војно ваздухопловство наручени децембра 2016. Нјихов корисник биће 119. мешовита хеликоптерска ескадрила "Змајеви", 98. ваздухопловне бригаде која је базирана на аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.

Живојин Банковић, са ваздухопловног сајта "Танго сикс", рекао је да од хеликоптера можемо још наоружати два средња транспортна Ми-8Т и два Ми-17В-5.

“Ту је и око осам лаких борбених хеликоптера ГАМА (газела-маљутка, имамо их укупно 27, део се користи као разоружан, остали неактивни). У наредних неколико месеци очекује се долазак још три наоружана Ми-17В-5”, рекао је Банковић.

Русија је 2005. тржишту понудила нове хеликоптере Ми-24ВМ и Ми-35М чија је производња започела у фабрици "Росвертол" у Ростову на Дону. Извозне Ми-35М до сада су набавили Азербејџан, Бразил, Ирак, Казахстан, Мали, Нигерија, Пакистан, Венецуела и Узбекистан.

Српски парк

Србија тренутно располаже са 10 "мигова 29", од којих један "миг-29А", три "мига-29Б", три "мига-29 9.13", два двоседа "миг-29УБ 9.51" и један двосед "миг-29УБ 9.51Б". Очекују се још четири авиона 9.13 из Белорусије, који ће бити модернизовани. Тренутно је активно 10 јуришника "орао" (од укупно 16), те је у току пројекат модернизације на "орао 2.0". Што се тиче школско-борбених Г-4, у ресурсу је седам до осам авиона од укупно 20, мањи део није за борбену употребу. Планирана је модернизација са системима који ће се применити на "орлу 2.0", али не у обиму као код "орла".

Прочитајте ОВДЕ шта није дозвољено грађанима Русије у Србији.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА