Најновије

ВУЧИЋ: Белорусија увек уз Србију; ЛУКАШЕНКО ГА ОХЛАДИО: Подржавамо ваш пут у ЕУ, али не надајте се много!

Србија и Белорусија су две пријатељске земље, које имају одличне политичке и економске односе, изјавио је данас председник Александар Вучић и поручио да је Србија увек имала подршку Белорусије по свим питањима.

Лукашенко и Вучић (Фото: Јутјуб)

"Никада се није десило, од кад је Александар Лукашенко на челу Белорусије, да било када та земља гласа против Србије. И зато тражим поштовање грађана Србије према Белорусији. Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас, на сваком месту у свету, у сваком тренутку", рекао је Вучић након разговора са Лукашенком.

Србија и Белорусија су, подвукао је, невелике земље, али оне које се диче и поносе својом самосталношћу, у којима живе поносни достојанствени људи који желе да сами бирају и одлучују о својој о будућности.

Вучић је поручио да Белорусија увек може да рачуна на подршку Србије, као што Србија зна да и по питању Косова и Метохије у свим другим питањима увек може да се нада подршци Минска.

Председник Србије је навео да Србија и Белорусија могу даље да унапређују економску сарадњу, како би се економска размена увећала до 500 милиона долара на годишњем нивоу.

Лукашенко један ретких правих пријатеља Србије

Вучић је додао ида је Лукашенко један од ретких правих пријатеља Србије, који је то показао све време од када је на челу Белорусије и поручио да ако две земље буду радиле више заједно, биле посвећене заједничким пројектима, сарадњи, да ће будућност њихових односа бити још боља.

"Нећемо заборавити што је неко у тешким тренуцима урадио за Србију. Лако је бити пријатељ у добром, у тешким временима се препознају прави пријатељи. Имали смо мали број таквих пријатеља, а један од ретких је Лукашенко", објаснио је Вучић, одговарајући на питање белоруског новинара да ли се данас Срби сећају шта је било пре 20 година и шта је белоруски председник тада учинио за Србију, те да ли то има икаквог утицаја на избора белоруских, кинеских или европских производа.

Како је рекао, није сигуран да се сећају па чак ни у сали где је одржана заједничка конференција за штампу два председника, и истакао " а Лукашенко је тада учинио значајно историјско дело".

Нисам сигуран да сви знају о томе, па ћу прво то рећи, а онда прећи на рационални део шта је то што Срби купују. Лукашенко није само дошао 1999. у нашу земљу, већ је понудио велику помоћ српском руководству, председнику Милошевићу. Био је један од храбрих људи који је понудио помоћ белоруских јунака који били спремни да долете на територију Србије. Био је спреман да то уради иако би морали да прелете НАТО земље. Њихови храбри пилоти су били спремни да дођу и оставе нам своје авионе“, подсетио је он.

Не улазећи у детаље да ли је била паметна или недовољна паметна одлука нашег руководства, како је рекао Вучић, у последњем тренутку и после много разговора са белоруским руководством отказан је долазак белоруских МИГ-ова.

Што се тиче питања шта Срби купују , каже, и купују оно што је јефтније и квалитеније.

Вучић је, при томе навео како м,ного тога јефтинијег и квалитетнијег можда се пронађе у Белорусији и као пример навео да он лично обожава белоруску чоколаду.

"Дана сам добио много сухомеснатих производа из Белорусије, уз величанствену икону Светог Николе, славе породице Вучић. То је посна слава, али те производе можемо јести три дана касније“,похвалио се поклоном председник Вучић и изразио уверење да ако две земље буду сарађивале више, да ће и грађани већу пажњу придати белоруским производима.

"Купили смо не мали број белоруских машина, за ватрогасце и копове у Бору. Спремни смо и у будућности. Код нас су тендерске процедуре, али смо увек спремни да пронађемо начин да, ако је иста цена и квалитет, купимо белоруске производе. Знамо колико ви педантно, чисто, и озбиљно радите", рекао је Вучић.

Позвао је белоруске компаније да више производа извозе у Србију и рекао да је он као председник Србије и човек који воли Белорусију, поштује белоруски народ, увек спреман да позове грађане да пробају ту чоколаду, и да виде да ли те машине могу да остваре што траже.

Лукашенко: Подршка Србији на свим нивоима и у свим правцима

Од Белорусије можете да рачунате на подршку на свим нивоима и у свим правцима, поручио је Лукашенко.

Лукашенко је, такође, поручио да се не мења став Белорусије по питању територијалног интегритета Србије.

"Минск је спреман и убудуће да пружи Београду неопходну подршку на различитим теренима, не само међународним. Рекао сам Александру, ако ми ишта у било којој области можемо да вам помогнемо, реците нам и обавезно ћемо то учинити", поручио је председник Белорусије и додао да Србија и Белорусија активно сарађују у међународним организацијама.

Захвалио је Вучићу на могућности да посети Србију за коју каже да је дивна земља, као и на веома топлом дочеку.

Нагласио је да постоји интензиван, не само политички већ и економски дијалог две земље.

"Србија је кључни трговински и економски партнер Белорусије на Балкану", казао је Лукашенко и додао да Вучић даје значајан допринос сарадњи са Белорусијом и да без напора председника Србије не би постојала такав ниво сарадње.

Лукашенко је нагласио да су српски и белоруски народи уједињени историјским, духовним и културним везама и да се на њима заснива пријатељство две земље.

Додао је да Србија и Белорусија имају режим слободне трговине и да Белорусија поздравља недавно потписивање споразума Србије са Евроазијском економском унијом о слободној трговини

"Белорусија је активан члан те организације и од 1. фебруара председавање ће бити код Белорусије - искористите то. Белорусија је за Србију искрени пријатељ у оквиру овог савеза. Са поштовањем се односима према жељи ваше земље да уђете у ЕУ и желимо вам да са достојанством пређете тај пут. Дај Боже да успете у томе шта све желите", поручио је Лукашенко.

Каже да су он и Вучић констатовали да ниво трговинске размене није у складу са потенцијалима и да је решење у сарадњи.

Лукашенко је рекао да је пао мало ниво те размене и да може то да се поправи зато што се то догодило због недовољно активног рада две владе.

Он је додао да се реализују већ пројекти за заједничке производње, затим на инвестиционим пројектима међу којима су белоруски тролејбуси и аутобуси, затим да се користе бампер камиони из Белорусије у рудницима у Србији, заједничкој производњи белоруских трактора и аутобуса, ватрогасних возила...

"Наши стручњаци су ми рекли да ви имате зону слободне трговине са пет држава, али узмите нас да се придружимо као шест члан у зону слободне трговине, само ћете добити нешто ново".

Лукашенко истиче да су данас потписани споразуми области просвете, иновационој и техничкој сарадња, као и споразум о научно техничкој сарадњи између академија наука у области иновација и дигиталних технологија, где Белорусија има искуство светског нивоа.

"Спремни смо да поделимо то са нашом браћом у Србији бесплатно", поручио је он.

Лукашенко је казао да је позвао Вучића да посети Белорусију кад год му то буде згодно и обећао добар дочек.

Како је рекао, међудржавно партнерство и две земље има велику перспективу.

"Хвала Вучићу на конструктивном приступу и спремности да подржи напредак у сарадњи наших земаља".

Белорусија има, истиче Лукашенко, велико искуство у многим областима, а посебно у области војске и безбедности пошто је та земља проглашена за земљу број један по питању безбедности.

"Слажем се са Вучићем да је војска потреба, мобилна, јака која може да делује. Рекао сам то својевремено и Милошевићу и председницима који су били после њега. Ви сте данас напокон почели да радите на својој војсци", навео је Лукашенко.

Каже да је видео Београд и да може да каже - свака част и да је Србија почела да се подиже са колена.

"Србија не сме да буде сиромашна и не може, јер је то богата земља са народом јунаком", нагласио је Лукашенко.

Такође, поручио је српском народу:

"Немојте да журите и Србија ће постати земља која ће да цвета, потрудите се да земљу не окренете наопачке. Срећа се не прави напољу на улицама, слушајте пре свега своју памет. У овом лудом свету, уз овај темпо, немамо пуно пријатеља, можда их уопште и немамо, зато морамо да се ослонимо на своју памет, полазећи од својих интереса. Српски народ има пуно интереса после распада земље и рата и бомбардовања које сте преживели. Ви Срби имате једну земљу и треба да је чувате не само ради вас већ и ваших унука", поручио је Лукашенко.

Подржавамо ваш пут у ЕУ, али не надајте се много

Лукашенко је додао да његова земља поштује тежњу Србије да буде чланица Европске уније, да добре односе са ЕУ жели и Белорусија, Кина, Русија..., али је додао и да не треба много наде полагати у то.

Лукашенко је рекао да Белорусија има нормалан однос према ситуацији у којој се Србија налази - да сарађује и са ЕУ и са Евроазијском унијом.

"Ако одлучите да уђете у ЕУ, ако они напокон дају могућност вама да уђете... Али, немојте превише да се надате томе... Унији није на дневном реду да добијају нове чланове, има пуно контрадикторности, бирократија је преплавила ЕУ. И то вам каже заговорник чувања целовитости ЕУ, јер је она темељ наше планете. Ако га срушимо, може да се сруши цео систем", рекао је Лукашенко одговарајући на питања новинара.

Он је додао да САД, Кина и ЕУ држе планету на својим раменима, и ЕУ не сме да се уништи.

"Нигде нећете да побегнете, немојте да варате себе. Ви ћете морати да сарађујете са ЕУ и ваш председник то разуме и сам каже да је српски председник. Свака част на томе, ти ћеш да тражиш најбоље за Србију на било којој тачки планете. Ако је нађеш у Белорусији, добродошао си. Ми ћемо то да подржимо", рекао је Лукашенко.

Ако Србија буде покушала да комбинује или нађе компромис, касније као чланица или нечланица ЕУ, ако буде хтела да сарађује са Евроазијском унијом - Белорусија јој је пријатељ у томе, указао је Лукашенко.

У економском смислу, додао је да сумња да данас било ко може Србији да замени ЕУ, јер зна да 70 одсто робне размене Србије јесте са ЕУ.

Како каже, не може се брзо направити диверзификација спољне трговине, поготово не у свету где су тесни односи и где су стално трговински ратови, у чијој су сенци друге државе.

"На састанцима Г 20 и Г7 причали су о томе, али ништа не раде у том правцу, само праве замерке. У хаотичном свету треба да будемо брзи, да се снађемо врло брзо и барем некако да имамо односе, да преживимо у борби великих сила", рекао је председник Белорусије.

Како је рекао, ако земља добије ултиматуме по питању сарадње са ЕУ и Евроазијске уније, одлука је на њој самој, и такво питање би се решавало само на један начин.

"Ако буде било исплативо и згодно за вас, уз тај ултиматум да сарађујете са ЕУ, ви ћете да сарађујете са ЕУ. Ако је боље за вас да радите са Евроазијском унијом, онда ће ваша сарадња ићи на страну Евроазијске уније", рекао је Лукашенко.

Он је приметио да је судбина Србије и Белорусије да "летимо уз помоћ два крила".

Додао је да се морају имати добри односи, пре свега, са суседима.

"Ви имате низ односа који су изграђени, то је добро. Време је добар лекар, оно ће све излечити и избрисати. Време ће урадити све да све ране на делу бивше Југославије оздраве. Свака вам част и не можемо ништа да вам замеримо", додао је он.

"Неки суседи вам више дугују, него ви њима, ако можемо да искористимо реч 'дугујемо'. Ви са суседима имате добре односе", каже.

Лукашенко је упитао и ко не жели добре односе са ЕУ.

"Русија? Кина? Белорусија? Не. Сви ми желимо добре односе са њима. Ако будете градили добре односе, пре свега у привреди, по тим питањима које не можемо да решимо у оквирима Евроазијске уније, онда морамо да то прихватимо и да гледамо на то као нешто што се мора", рекао је Лукашенко.

Лукашенко је јуче допутовао у Београд, где га је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао председник Вучић. Они су потом положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Председник Вучић синоћ је приредио вечеру у част председника Белорусије.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то нови ужас на Косову догађа.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Срђан Ного: Иза свега стоји Сорош, ево шта чека Вучића! 

 

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube