Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ СУЂЕЊА ЗА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Србима је намештено! Рочиште се одлаже, нису добили оптужницу на нашем језику

Пред Специјалним судом у Приштини данас је за 11. фебруар одложено припремно рочиште пред суђење оптуженима за учешће у убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици, јер допуњена оптужница није преведена на српски језик.

Оливер Ивановић (Фото: Јутјуб)

Суђење је одложено на предлог председника суда Вељона Куртаја, пошто је констатовао да недостаје превод допуњене оптужнице, која је у суд стигла у петак, 27. децембра.

Судија је истакао да докази који су предложени у оптужном акту морају да буду преведени на језик оптужених и питао је оптужене и браниоце да ли се може наставити са почетном расправом и симултаним преводом или имају потребе да добију нову оптужницу преведену на српски језик, како би се браниоцима дало на времену да се благовремено припреме за одбрану.

Потом је од Специјалног тужиоца затражио да у што краћем року преведе оптужујуће доказе приложене да буду разматрани у поступку.

Будући да Специјални тужилац није могао да каже тачан датум када ће допуне оптужнице бити преведене, суд је захтевао да се то учини у што краћем року..

Иако је претходно било најављено да це суђење бити затворено за јавност, новинарским екипама је било дозвољено да прате ток процеса. Судија Куртај дозволио је медијима да данашњу расправу снимају на поцетку свега два минута.

- Имајући у виду да за овај посупак влада велико интересовање јавности дозвољено је да новинари буду присутни током суђења, али с тим што је ограничено снимање камерама на два минута - рекао је судија Куртај.

На данашњем рочишту суду се обрати један од оптужених који је у притвору, Недељко Спасојевић.

Он је рекао да због лоших услова и личне безбедности у притвору у Гњилану тражи премештај у затвор у Северну Митровицу. Судија му је рекао да се обрати писменим путем и да ће захев бити размотрен накнадно.

Специјално тужилаштво Косова подигло је 2. децембра оптужницу против шест особа - Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић, којом их терети за умешаност у убиство Ивановића.

Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења, у новембру прошле године, Басара од октобра ове године, док се остали бране са слободе. Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима, у саизвршилаштву.

Наводи се и да ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

- Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе, знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења контроле предузећа на територији и контроле политике у северном делу Митровице - пише у саопштењу такозваног косовског тужилаштва.

Наводи се да је сваки од оптужених починио инкриминишуће радње за поменуту групу, које су довеле до убиства Оливера Ивановића. Нико од особа са ове оптужнице није оптужен за извршење самог убиства, односно починиоци су и даље непознати.

ОВДЕ прочитајте језива сведочења деце, како је Малчански берберин мамио своје жртве!

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА