Најновије

СВЕ ВИШЕ ЗЕМАЉА СТАЈЕ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Крај западне доминације на помолу?

Да је изјава председника Руске Федерације Владиира Путина да је дошао крај западне доминације веома значајна говори у прилог не само позиција Русије на светској геополитичкој сцени него и још неколико земаља које све више боду очи западу.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

Кина као најмногољуднија земља која више није она која је сиромашна и на коју се гледа са висине како је то запад често гледао. Кина за коју се само предпоставља колико брзо унапређује и осавремењава своју војску како борбеним системима које купује тако и системима које сама производи је сила која није за потцењивање. Кинеска цивилизација је доказ да Kинези нису за потцењивање и да је њихов рaзвој детаљно планиран и спровођен кинеском посвећеношћу које земље на западу немају.

Кина је џин који се некад могао сматрати доброћудним али данас тај џин располаже и људским и техничким и војним и свим другим потенцијалима како ретко која држава може да се похвали. На путу су да са првог места свргну САД по економији а који многи светски аналитичари предвиђају да ће да се догоди врло брзо. Зато и не треба да чуди стварање нестабилности у Хонг Конгу и сталне војне провокације у Јужном кинеском мору на које Кина одговара паметно и мирно а све у складу са својим дугорочним интересима.

Кина је прокламовала своју стратегију један појас један пут и спремна је да уложи огромна средства у ту стратегију која јој омогућава излаз на тржиште европе које је доста затворено услед политичких догађања за кинеске како производе тако и инвестиције. Иста ситуација је и са санкцијама према Русији а које су уведене након повратка Крима под окриље Руске Федерације.

Крим је био окидач за френетично понашање запада и увођење непотребних санкција које су у суштини оштетиле економије многих европских земаља. Европске земље под притиском и уценом уводе санкције Русији и бране се од гасовода, што са севера што са југа, који ће истим тим земљама довести јефтини гас и одржати економски напредак истих тих земаља.

Пуцање у сопствену ногу је на жалост попримило огромне размере у Европи а у тој ситуацији једино ми нисмо пуцали у своју ногу мада многи раде на томе да нам је бар поломе. Русија без обзира на губитке које има предано развија привредне гране које су поприлично зависиле од увоза и једног дана и кад не буде санкција Русијa неће више бити тржиштe за запад које је раније постојало.

Подсетимо да је Русија до само пре пар година била један од највећег увозника житарица а да је сада један од највећих извозника. Један мали детаљ који није занемарљив у економији али и геополитици. За све то време Америка гледа своје интересе и по цену туђих губитака , а то највише воле, настављају да се опиру томе да свет више није униполарно место. Кина и Русија који одлично сарађују уважавајући међусобне интересе полако али сигурно мењају геополитичку слику и постају незаобилазни у решавању свих светских проблема.

Руски медији објавили: Србија је "брана" од НАТО! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА