Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Кина преварила Запад! Пекинг тежи глобалној доминацији

Иако су безбедносни изазови и приоритети у великој мери измењени, НАТО је данас једнако релевантан као на свом почетку пре 70 година, када је успостављен као одбрамбени бедем против Совјетског Савеза, сматра пензионисан марински генерал Џејмс Џонс, председник Управног одбора утицајног Атлантског савета у Вашингтону.

Генерал Џејмс Џонс (Фото: Јутјуб)

Он као највећу безбедносну опасност за Запад истиче Кину, коју описује као суперсилу на успону која жели да доминира у светским размерама.

Највећи пропуст Запада је погрешна процена протеклилх више од деценије развоја Кине на свим пољима - од економског до политичког и војног, тврди генерал Џонс и истиче да Кина од почетка има циљ да преузме глобално вођство од Запада, посебно САД.

“Запад је један прилично дуги период спавао на ловорикама, верујући да је Кина на путу да оствари слободно тржиште, као и слободно друштво. Годинама су сви хвалили Кину да спроводи реформе и да је на путу да постане прави пријатељ Запада. Испоставило се, међутим, да је Кина имала сасвим супротан стратешки циљ - да стигне и престигне пре свега Америку прво на економском, затим технолошком, а сада и на војном плану. Председник Си Ђинпинг не крије да тежи доминацији у глобалним размерама”.

Економска предност САД одувек је почивала на технолошкој иновативности земље. Кина је промућурно одлучила да следи управо амерички пример:

“Кина спроводи инвестиције на готово капиталистички начин, преузимајући технолошке иновације и све то обједињује сајбер шпијунажом. Кључ у свему томе је 5Г технологија, коју успешно развија, великим делом помоћу крађе америчке интелектуалне својине. И сада финансира своје ширење у свим крајевима света. Успостављање кинеске контроле над дигиталном инфраструктуром 21. века, значи оспособљање Кине за глобалну шпијунажу усмерену против Сједињених Држава и њених савезника. Замислите само НАТО у условима у којима глобални проток информација контролише Пекинг”.

Према Џонсу, реч је о ургентном проблему, који би потенцијално могао да дефинише не само појединачне економије, већ читава друштва, укључујући и она на Западу, за будуће генерације.

Међутим, Џонс није песимиста и истиче да Гуглово откриће квантног компјутера представља неупоредиво веће достигнуће од 5Г технологије. Америка има још једну важну предност над Кином, додаје он:

“Америка ужива углед слободног друштва у којем се ‘грешке поправљају под будним оком јавности’. Као отворена демократска земља САД нуде своју технологију без икаквих услова. Политика Кине, у складу са њеним затвореним и недемократским системом није привлачна за друге земље”.

“Напротив, све већи број земаља уочава крајње циљеве Кине, донедавно универзално прихваћене као земље са пријатељским намерама према свима”, закључује Џонс.

Прочитајте ОВДЕ зашто нема шале са Владимиром Путином.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА