Најновије

СПРЕМА СЕ НОВИ НАПАД НА ГАЗИВОДЕ? Енергетски блок са Албанијом не мења ништа на терену, Приштина има опасан план

Иза намере Приштине да од априла следеће године буде у истом енергетском блоку са Албанијом, стоји вишегодишњи, неостварени план косовских Албанаца да отму српску имовину и успоставе потпуну контролу над севером покрајине. Срби са КиМ не искључују ни нове покушаје да се и физички заузму хидроелектрана "Газиводе" и трафостаница "Валач".

Росу (Фото: Јутјуб)

Ово су, укратко, циљеви последњег потеза лажне државе Косово, чији је "Оператор система и тржишта електричне енергије (КОСТТ)" у уторак, у Тирани, потписао споразум са албанским "Оператором преносног система (ОСТ)". Још једно, грубо кршење Бриселског споразума од стране Приштине догодило се уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије.

Међутим, последња провокација Приштине ни на који начин неће угрозити снабдевање електричном енергијом Срба са севера, што је за "Новости" потврдио и директор јавног предузећа "Ибар ХЕ Газиводе" Срђан Вуловић:

- Највећи део струје добијамо из централне Србије, далеководима из Новог Пазара. Овим "потезом пера", којим хоће да уђу у енергетски блок са Албанијом, на терену се ништа неће променити, јер су и "Газиводе" и "Валач" у нашим рукама. Наравно, не бих искључио ни то да њихов следећи корак буде покушај да физички заузму ове ресурсе.

ЕУ не реагује на то што Приштина годинама крши једну по једну тачку Бриселског споразума. Наиме, договором је предвиђено да тзв. Косово постане засебна енергетска област, али је предуслов да се формирају две српске компаније на северу КиМ, што се упорно спречава.

Улазак у исти енергетски блок са Тираном још једна је степеница ка остварењу пројекта "велике Албаније", на шта ЕУ такође и даље остаје нема. Приштина и Тирана већ су договорили заједничку царинску контролу, тзв. Косово је добило терминал у луци Драч, имају заједничке дипломатске мисије и споразум о војној сарадњи.

Интересантно је, међутим, што ће, уколико тзв. Косово и званично уђе у енергетски блок са Албанијом - истог тренутка престати одговорност централне Србије за губитке које буду направили. Пред Европом, Албанија ће преузети сву одговорност.

То  објашњава наш стручњак енергетике, и наглашњава да је досад Србија увек била та која је морала да надокнади све губитке које направи Приштина, а да нам то никада није било враћено.

- Ми већ годинама не рачунамо на енергију са територије Косова. Уосталом, они и нису неки велики произвођачи струје. Електране су им углавном старе, не зна се ни у каквом су стању. Ту је добро што има потенцијала у угљу, али се Србија "затвара" и без енергије са Косова - каже саговорник.

Серија провокација

Приштина је пре неколико месеци поднела захтев за чланство у Европској мрежи оператора преносних система електричне енергије, али је Београд то блокирао. Није баш јасно да ли њихови представници одлазе на састанке ове организације и какав "третман" тамо имају. Ово није прва провокација приштинских власти када је реч о "отимању" српске енергетске имовине на северу. До сада је било неколико покушаја да се "папиролошки", усвајањем разних аката и статута, преотме "Трепча". Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, у пратњи наоружаних припадника РОСУ, изненада је "посетио" језеро Газиводе септембра 2018, што је подигло тензије на северу.

Велика војна акција на територији Русије! Терористи формирали тајну ћелију, а онда су их исекли Путинови тигрови. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА