Најновије

Војна неутралност Србије уз руски "Панцир" и "С-400"

Набавка руске војне опреме део је концепта војне неутралности Србије, оценио је дипломата и стручњак за међународне односе и спољну политику Срећко Ђукић.

Панцир (Фото: Јутјуб)

Он је додао да се војно-техничка сарадња између Србије и Русије највише одвија кроз куповину те опреме.

"Ако наша земља спроводи политику војне неутралности, одбрамбена средства или средства одвраћања су јој потребна у остваривању те концепције", рекао је Ђукић за Танјуг коментаришући поруке председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, о војној сарадњи, након састанка у среду у Сочију.

Ђукић указује да је Србија посебно заинтересована за куповину средства ПВО, тачније куповину "Панцира С-1", који је, подсећа, био у Србији на недавној показној вежби заједно са руским противаздушним системом С-400.

"О томе данас није било речи, али мислим да је то то", навео је Ђукић.

Он подсећа да је из Русије један део опреме који је Србија наручила већ стигао у нашу земљу и да је реч о борбеним авионима, тенковима, самоходним возилима... и напомиње да се међусобна војно техничка сарадња своди на куповини руског новог или половног оружја, или донацију Русије нашој земљи, одржавања одређених заједничких војних вежби, али да Србија не учествује у производњи неких компоненти за руска оружја.

"То је покушано раније, али се одустало, јер српска наменска индустрија није тог капацитета и не може да прати руску. Ова остала индустрија која би могла да се укључи у производњу војних средстава је врло слабашна, ми немамо више таквих предузећа као што су били 14. октобар, МИН Ниш, Прва Петолетка", навео је Ђукић.

Велика војна акција на територији Русије! Терористи формирали тајну ћелију, а онда су их исекли Путинови тигрови. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА