Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ОЛАДИО ШИПТАРЕ: Српска листа је веома важна ставка! Без Срба нема Куртијеве владе

Српска листа, која је, иначе, на протеклим ванредним парламентарним изборима освојила свих 10 посланичких мандата, је политичка реалност на КиМ, а права свих заједница се морају поштовати, рекао је амбасадор САД у Приштини Филип Коснет.

Филип Коснет (Фото: Јутјуб)

На констатацију да је лидер Покрета Самоопредељење раније изјавио да ће Српску листу оставити у опозицији, Коснет у интервјуу за Радио Косово каже да мисли да Аљбин Курти "врло добро разуме Устав тзв. Републике Косово и политичку стварност Српске листе".

Не види, каже, ниједан начин да тзв. Косово напредује без сарадње са српском заједницом, као и са осталим заједницама.

"Српска листа је веома важна ставка", навео је амерички дипломата.

Упитан како САД гледају на Куртија као будућег премијера, Коснет је рекао да мисли да лидер Самоопредељења зна да је бити премијер много другачије него бити лидер опозиције.

Оценио је да Курти брзо напредује у размишљању и да ће, како је рекао, покушати да допре до других како би изградио инклузивну владу, као и да направи конструктиван искорак у свим областима које САД сматрају важним за тзв. Косово.

Амерички амбасадор је поновио став да би Београд и Приштина требало да се врате за преговарачки сто, јер ће, како каже, "нормализацијом билатералних односа обе земље привући више страних инвестиција".

Додао је и да ће САД размотрити сваки споразум Београда и Приштине, укључујући питање територијалног прилагођавања, али само у оној мери у којој постоји подршка обеју страна.

Прочитајте ОВДЕ зашто би могла да буде ухапшена цела приштинска влада.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА