Најновије

КРЕНУЛИ БИ НА МИСИЈУ БЕЗ ПОВРАТКА! Српски шкорпиони открили детаље свог задатка! Били су "отписани" чим су чули шта треба да ураде

У склопу стратегије одбране од НАТО агресије тадашњег Генералштаба 1999. године у оквиру Ратног ваздухопловства Војске Југославије две борбене хеликоптерске ескадриле имале су ултра тајни задатак да буду невидљиве за непријатеља све до почетка копнене инвазије, када би се са више од 30 хеликоптера свом силином укључиле у одбрану на самој граници са Македонијом или Косовом!

Поглед из хеликоптера Газела (Фото: Јутјуб)

За тај, по много чему, самоубилачки задатак, биле су одређене 712. и 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева и Ниша, познатије као Сенке и Шкорпиони.

Ратни командант Шкорпиона, носилац Златног летачког знака пилота пуковник Милорад Ђошић, који је због заслуга у рату одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности другог реда, открива да је цела његова јединица знала да би у случају да њихов тајни задатак буде активиран то би била мисија из које се не би вратили живи.

– Били смо предвиђени за такозвану одсудну борбу, у случају да непријатељ започне копнену офанзиву, а процена је била да би та офанзива кренула или из правца Македоније или Албаније. Обавештавајући нас о задатку, командант 119. хеликоптерског пука, пуковник Миле Обрадовић дословце нам је рекао да свако од нас у околини Куманова пронађе свој камен за под главу на коме ће писати његово име. И сами смо знали да се највероватније нећемо вратити уколико кренемо на тај задатак, али нико се није плашио смрти зато што је изнад наших живота била Србија – поентира Ђошић.

Пуковник Милорад Ђошић (Фото: Јутјуб)

Убрзо је одржао састанак са народом из Марине кутине код Гаџиног Хана, где се налазила база ескадриле, како би их обавестио о току рата, али и да ће полетети у случају копнене интервенције.

– Верујте, сви мештани су рекли да ће кренути са нама у тај одсутан бој. Састанак је трајао пет минута. Заплање је дало 110 одсто резерве, због чега сам им и сада неизмерно захвалан. То су генијални људи – каже саговорник.

Ескадрила којом је командовао састојала се од 21 Газеле ГАМА, а свака је била опремљена са по четири противтенсковске ракете маљутка и са по две стреле за противваздушну борбу.

Да би испунили мисију Шкорпиони су морали да остану у функцији, а то значи да успешно маскирају своју локацију од сателита и дронова.

Пуковник Ђошић истиче да се његова јединица током 78 дана НАТО агресије чак три пута успешно измештала, а непријатељ је први пут закаснио само један дан да их „пронађе“ и елиминише.

– Са аеродрома у Нишу дислоцирали смо се два дана по почетку бомбардовања. Непуних 24 сата касније наша база је буквално сравњена са земљом, као и највећи део аеродрома. Од тада им ни једном нисмо пружили шансу да нас пронађу, а у маскирању смо користили не само расположиву технику, већ и машту – присећа се Ђошић.

Ова елитна ескадрила расформирана је недуго пошто је у Србији промењен режим.

– Волео бих када би држава пронашла начина да се таква или слична јединица поново формира. Потребно је да Србија поново добије своје Шкорпионе – закључује Ђошић.

Видео-снимак из 2000

О Шкорпионима све до данашњих дана влада фама зато што је то била једна од оних јединица која се најмање експонирала у јавности. О делу њених активности сведочи кратак видео-клип из 2000. године, на коме је приказан и део из практичних вежби гађања.

Аутентични Шкорпиони

У јавности је много познатија паравнојна јединица Шкорпиони, али пуковник Ђошић истиче да је та групација настала много касније него што су припадници 712. ескадриле на реп газеле налепили шкорпиона.

– Назив ескадрили су дале колеге из Краљева 1992. године, а веома брзо је 714. ескадрила себи дала назив Сенке. Први су имена ескадрилама дали пилоти борбених авиона са Батајнице, који су своју 252. ескадрилу назвали Курјаци са Ушћа. Верујте, дуго нисмо ни знали да сем нас постоје још неки шкорпиони – каже Ђошић.

Како је изгледало јавно представљање хеликоптера Ми-35М, сазнајте ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА