Најновије

МИЛО ОТИМА ОСТРОГ! УСВОЈЕН ЗАКОН! Све што је изграђено пре 1918. прогласили за државно!

Мило Ђукановић би да отме Острог и остале светиње Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори. Упркос противљењу српске цркве и православних верника, влада у Подгорици јуче је усвојила Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, који би требало да замени постојећи пропис из 1977. године. Оно што је у предлогу који ће ступити на снагу, чим га усвоји парламент, најспорније јесте то што се државном имовином проглашава све, па и верски објекти СПЦ који су изграђени пре 1918. године.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб/Правда)

Нови закон третира као културно добро државну имовину коју користе верске заједнице, а то се односи на изграђене верске објекте или земљиште прибављено из јавних прихода који су били у државној својини пре 1918. Једини изузетак су објекти и земљиште за које постоји доказ о праву својине верских заједница над тим објектима или земљиштем.

- Верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе, који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године и за које не постоје докази о праву својине верских заједница, као културна баштина Црне Горе, државна су својина - пише у члану 62 Предлога закона о слободи вероисповести.

Као датум пресека узет је 1. децембар 1918. јер је тада формирана заједничка држава Срба, Хрвата и Словенаца.

У поменутом члану се даље наводи да верски објекти који су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, а за које не постоје докази о праву својине, као културна баштина Црне Горе, такође су државна својина.

Уколико се утврди да је имовина државна, верска заједница ће, како се наводи, наставити са коришћењем објекта и земљишта, али само до даље одлуке надлежног државног органа, чиме се, како су у неколико наврата указивали из СПЦ, директно отвара могућност да СПЦ остане без имовине у Црној Гори. И то након векова располагања тим објектима и земљиштем.

Шешељ добио орден за унапређење међународних односа Крима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА