Најновије

ПОСЛЕ ЦЕЛОГ ВЕКА ВРАТИЛА СЕ У СРБИЈУ: Тајна пушке краља Милана коју је Путин поклонио Вучићу

После више деценија, а можда и целог века, пушка краља Милана Обреновића враћа се у Србију пошто ју је председник Србије Александар Вучић у среду приликом сусрета са руским лидером Владимиром Путином у Сочију добио на поклон.

Вучић и Путин недавно у Сочију (Фото: Predsednik.rs(

Како је објаснио публициста и познавалац оружја Бранко Богдановић, реч је о пушци М-1870, једнометки система "пибоди", производу оружара Томаса Седерла из Беча, а према патенту откупљеном од "Провиденс тул компани" из САД.

Пушка је поклоњена Милану Обреновићу, највероватније 1869, у време када је био малолетни наследник трона.

"Повод је био потписивање уговора за опремање српске војске баш овим типом пушке. Примерак за владара је направљен и украшен у ловачкој варијанти", објашњава Богдановић.

Ова пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи после Мајског преврата 1903, када је завршена владарска епоха ове породице.

Нема поузданих података где је била свих ових деценија, очигледно се налазила у поседу приватних колекционара све донедавно, док је на једној аукцији нису купили људи блиски председнику Русије, који је одлучио да је врати држави чији је некадашњи владар био њен први власник.

Прочитајте ОВДЕ шта је Бошко Обрадовић рекао за Крим.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА