Најновије

МАКРОН ПОТЕЖЕ СРБЕ ДА СМЕКША АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Француска заговара промену правила игре за проширење ЕУ! Ево шта каже Београд

Иако европски министри на новембарском окупљању у Бриселу нису поздравили овацијама "нон-пејпер" Емануела Макрона за промену правила игре у процесу проширења ЕУ, француски председник не одустаје од стварања јаког фронта у Унији како би прогурао свој предлог.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

На Макроновој линији тренутно су само најтврдокорније чланице када је реч о проширењу - Холандија и Данска. Зато је шеф француске државе дипломатско убеђивање највише усмерио ка Берлину, који до сада није показао превише ентузијазма за његове идеје.

Макрон, очигледно, не тражи само савезнике у оквиру ЕУ, већ у исправност свог предлога покушава да убеди и државе кандидате за чланство. Тако је пре неколико дана, на завршетку самита НАТО у Лондону, поручио да је досадашња процедура преговора о проширењу "бирократска, конфузна и нејасна":

“Ево, питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао”.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је ЕУ од свог настанка, а то управо најбоље Француска зна, по свом институционалном устројству бирократска, и тако се и развијала. Она подсећа да је преговарачки процес за Србију веома стриктан, са механизмима суспензије и посебног праћења поглавља 23 и 24, тј. владавине права, прилично је спор, као и да је преговарачки оквир са Србијом јасан:

“Конфузија и нејасноће постоје само у домену политичке воље у појединим чланицама, да ли уопште желе проширење и оснаживање ЕУ. Грађани Србије и те како осећају корист од сваког поглавља које отворимо, јер се онда у сваком погледу, и законодавном и у пракси, продубљују озбиљне реформе у свакој области која се тиче и животних и радних услова наших грађана, регулисаним на онај начин како је то уређено у земљама ЕУ. Уз то, свако ново поглавље које отворимо сигнал је да се реформе спроводе, да је држава стабилно на ЕУ путу, и да ће инвеститори отуда лакше улагати”.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже, да би, у вези са дебатом о политици проширења и Макроновом изјавом да од отварања поглавља Срби нису видели неку нарочиту корист, решење могло да буде убрзање процеса:

“Нарочито би била важна доступност структурних и кохезионих фондова пре формалног уласка у ЕУ, јер све земље чланице, а нарочито сиромашније, и те како имају користи од њих. Проширење не треба да буде колатерална штета битке за превласт у ЕУ”.

Да се иза Макроновог става крије и борба за лидерску позицију у Унији, сматра дипломата у пензији Милован Божиновић:

“Оно што сад већ сви виде - да овим путем кандидати за чланство неће још дуго стићи до циља - Макрон има петље да отворено каже. Да би се уопште видела нека корист од поглавља, неко би морао да нам каже на ком смо делу тог пута, а то у овом тренутку нико не зна”.

Неспремни ушли у ЕУ

Јоксимовићева сматра да је можда боље да Француска упита грађане земаља које су у скорије време постале чланице - а за које се Париз здушно залагао да што пре уђу у ЕУ - зашто нису ушле потпуно спремне, па сад не осећају велике користи од чланства:

“Србија хоће да буде спремна и функционална држава ЕУ и не тражимо никакве пречице, већ само фер и поштен третман”.

Прочитајте ОВДЕ шта је Даница Маринковић рекла о дешавањима у Рачку.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА