Најновије

"СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ КА ПУТИНУ": Оно што би могло да повеже са руским лидером, Трамп крије као змија ноге

Убрзо након што је у четвртак ујутро најавила да ће затражити да се напише предлог за опозив председника Доналда Трампа, председница Преставничког дома Конгреса Ненси Пелоси рекла је новинарима да је ускраћивање војне помоћи Украјини још један пример његовог предузимања акција које у коначници иду у корист интересима руског лидера Владимира Путина.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

- Не ради се о Украјини. Овде се ради о Русији. Коме је користило то што смо задржали ту војну помоћ? Русији. Сви путеви воде према Путину. Схватите то - рекла је Пелоси.

То је исто Пелоси рекла Трампу у лице 16. октобра, непосредно пре него што су она и остатак лидера демократа из Конгреса изашли са састанка на којем су разговарали о одлуци председника да повуче америчке трупе са положаја на северу Сирије.

- Сви путеви са вама воде према Путину - рекла је Пелоси тада, упирући прстом директно у Трампа.

Међутим, фокусирање само на питање Трамповог уцењивања Украјине, којој је ускратио обећану војну помоћ и од које је затражио да истражује послове сина Џоа Бајдена, оставља многе од тих потенцијалних "путева ка Путину" неистраженим.

"Све финансије које нам требају добијамо од Русије"

Године 2014. године писац Џејмс Додсон започео је разговор са председниковим средњим сином Ериком на једном од Трампових голф терена у Северној Каролини. Амерички финансијски сектор се још увек опорављао од финансијске кризе 2008. године, а Додсон је Ерика Трампа питао како компанија његове породице добија средства за изградњу нових голф терена када банке нису улагале новац за такве пројекте. Додсон је рекао бостонском ВБУР-у да је у одговору млађи Трамп објаснио да Трамповој организацији није потребна помоћ финансијских институција са седиштем у САД.

- Рекао ми је: "Па, не ослањамо се на америчке банке. Из Русије имамо сву потребну финансијску помоћ. Рекао сам: "Стварно?", А он је рекао: "О да. Имамо неке момке који заиста, стварно воле голф, и они су заиста уложили у наше програме. Стално идемо тамо" - испричао је Додсон, пише "Индепендент".

Ерик Трамп је касније негирао да је дао било какву врсту такве изјаве, али врло мало се зна у погледу чињеница које би могле помоћи да се утврди да ли је наводна изјава тачна или не, а финансије његовог оца су предмет јавних спекулација откако је најавио да се кандидује за председника 2015.

Разлози за овај недостатак информација су двоструки: Иако је трајала двогодишња истрага о томе да ли је постојала веза између Трампове кампање 2016. и Русије, истрага коју је водио бивши директор ФБИ Роберт Малер никада није скренула своју пажњу на Трампове финансије. Штавише, покушаји конгресних истражитеља и њујоршких тужилаца да ближе погледају председникову имовину и обавезе наишли су на зид.

Упућивани су судски позиви са захтевима да се испита Трампова имовина, али су они у бескрајним судским процесима након што су Трампови адвокати тражили њихово преиспитивање.

Трамп је једини амерички председник након Ричарда Никсона који није објавио своја пореска документа.

Према Мими Роки, бившем савезном тужиоцу, због недостатка приступа истражитеља Трамповим финансијским досијеима, мотиви за неке његове одлуке и политичке ставове остају неистражени.

- Ово нас враћа на ... питања шта га мотивише... Сви путеви такође воде до новца са Доналдом Тампом, и док не сазнамо све о његовим финансијским перипетијама, нећемо разумети шта се заправо овде се догађа - рекла је Рока.

Рока је такође рекла да одбијање Трампове администрације да доказе које је Малер прикупио да истражитељима Конгреса значи да питање да ли су људи из Трампове кампање сарађивали са "Викиликсом", који је објавио мејлове Демократског националног комитета, остаје без одговора без даље истраге.

- Још увек су све ове ствари запечаћене, и иако мислим да неке од ових ствари почињемо да сазнајемо преко захтева на основу Закона о слободном приступу информацијама, Конгрес заиста није успео да добије приступ свим информацијама, због кашњења изазваног судским борбама око тога. Знамо да је он у суштини координисао кампању са Викиликсом, а то смо сазнали само у протеклих неколико недеља, а ко зна шта све бисмо могли да откирјемо ако би Конгрес имао приступ - рекла је она.

Међутим, она каже да је јасно да Трамп фаворизује Путина, али да је непоходно да се зна због чега.

- Да ли он воли диктаторе или је то због неког финансијског интереса, или обоје? Желимо чињенице, а зато што они опструишу ... и одлажу ... можда буде прекасно - рекла је она.

Џоел Рубин, који је био заменик помоћника секретара за унутрашње послове од 2014. до 2015. године, сложио се са ставом Роке да има превише неодговорених питања о вези Трампове кампање са Русијом.

- Наравно, ту је примарно питање свих примарних ангажмана између Трампове кампање и руске операције који су опсежно документовани у Малеровом извештају - око 100 докумената и нема правог објашњења ... то нема смисла - рекао је Рубин.

Он је рекао и да изгледа као да Трамп и његови сарадници могу да сарађују са странцима и страним владама и да се извуку без казне.

Истакао је и да Конгрес није истражио зашто је Џаред Кушнер, Трампов зет и саветнк у кампањи, желео да успостави тајни канал комуникације са руском амбасадом.

Шта се догодило на тим приватним састанцима?

Док се истражитељи Конгреса још увек надају да ц́е им судови омогуц́ити приступ пореским документимаТрампа, други аспект његовог односа с Русијом који није био подвргнут истраживању јесу његови бројни телефонски позиви и састанци с господином Путином.

- Још увек постоје питања у вези са директним сусретима (између Трампа и Путина) ... али највећи, из перспективе националне безбедности, јесте листа питања коју је имао Владимир Путин током њиховог двочасовног састанка у Хелсинкију када никога није било у соби, сем преводилаца - рекао је Рубин.

- Ту су (на списку) Украјина, Сирија, Северна Кореја, и ко зна које су још ствари на листи - подривање НАТО, слабљење европског фронта? Колико је председник разговарао са Путином, а да ми не знамо? Има пуно тога у вези са сумњивим одлукама које збуњују људе и то је подручје за истраживање - закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ  шта се то кува.

Извор: Индепендент/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА