Најновије

РУСИЈА, ГРЧКА, ПА МИ: Србија је трећа земља по броју тенкова у Европи!

Колико Србија има тенкова - војна је тајна. Али судећи према мапи која кружи друштвеним мрежама Србија после Русије и Грчке има највише “гусеничара” у Европи.

Српски тенкови на паради у Нишу (Фото: Јутјуб)

Без обзира на доступност и релевантност података, поређења у свету ће увек бити поготово када се ради о војсци и наоружању.

Тако је на Твитеру осванула мапа Европе на којој је приказано колико која држава има тенкова на 100.000 становника.


Према том извору, Србија је на трећем месту на Старом континенту пошто има 9,17 тенкова на 100.000 грађана. На првом месту је Русија са 14,1 тенком, а на другом Грчка са 12,35 "гусеничара" на 100.000 становника.

Ако се узме у обзир најчешћи податак да наша земља има седам милиона становника то би требало да значи да Србија има чак 642 тенка.

У Министарству одбране, међутим, демантовали су да наша земља има 9,17 тенкова на 100.000 становника.

“То није тачан податак, али не можемо да вам кажемо колико имамо тенкова”, поручили су у министарству.

Импресиван број

Војни аналитичар Александар Радић, пак, истиче јесте истина да наша земља има највише тенкова у региону. Он открива да наша војска располаже са неуобичајено много тенкова - 251.

“Треба направити разлику између тенкова који се налазе у складиштима, оних у јединицама и оних који су највише активни на обукама. Ми имамо четири батаљона са по 53 тенкова: у Сремској Митровици, Краљеву, Нишу и Врању. Уз то имамо још тенкова на Пасуљанским ливадама и у Центру за обуку у Пожаревцу. Кад се све сабере 251 тенк што је имресиван број у односу на многе земље”, наглашава Радић.

Како каже, Мађарска, Северна Македонија, Бугарска, БиХ па чак и Француска имају само по један батаљон са тенковима.

“Донедавно смо имали исти број тенкова са Немачком. То је код нас заоставштина од ратова због којих смо остали замрзнути у погрешном систему вредности док савремене војске смањују број тенкова”, објашњава Радић.

Подсећања ради, Србија је прошле године на лицитацији продала 29 тенкова Т-55, старијих од 40 година, за укупно 542.845,42 долара или од 17.010 до 34.000 долара по комаду.

Стиже још 30 тенкова из Русије

Србија би ускоро требало да добије још 30 тенкова Т-72 из Русије који ће стићи као део донације која се још састоји од шест ловачких авиона Миг-29 и 30 оклопних извиђачких аутомобила БРДМ-2.

Према летошњим најавама председника Србије Александра Вучића, ова донација би требало да стигне до краја године, међутим поставља се питање испоруке пошто се у јулу појавила информација да је Румунија зауставила транспорт руске војне пошиљке оклопних возила.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао за мигранте.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА