Најновије

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКОГ ГЕНИЈА: Никола Тесла добија свој трг на нијагариним водопадима!

Подручје од Теслиног споменика до хидроцентрале из давне 1892. године на Нијагариним водопадима, која је направљена према патентима српског научног генија, убудуће ће се звати Никола Тесла Плаза.

Никола Тесла (Фото: Pixabay)

За овај подухват заслужна је Српска школе „Никола Тесла“ из Ниагара Фаллс у канадској држави Онтарио и Канадски технички музеј „Тесла“, који су упутуили захтев комисији Нијагара Паркова и добили одобрење.

Лепу и радосну вест са својим пријатељима у отаџбини и дијаспори на друштвеним мрежама поделила је Српска школа „Никола Тесла“, која наредне године слави десет година постојања и која се бори за очување српског језика, вере, културе и традиције, али и очувања лика и дела Николе Тесле.

- Са радошћу вас обавештавамо да су наша Српска школа „Никола Тесла“ и Цанадиан Тесла Тецхницал Мусем извојевали још једну важну победу како би се за лик и дело Николе Тесле у овом делу света још више чуло. Након нашег првог захтева и званичног проглашења 10. јула за Дан Николе Тесле у граду Нијагари чију прокламацију смо добили 2015. године, управо смо добили информацију да је и наш други захтев усвојен - обавестили су из Српске школе.

Како су додали, идеја је да се читав простор од споменика Тесли до Ранкин Поwер Генератион Статион повеже у једну целину, односно да се као такво уцрта у све географске и туристичке карте, званично постави на wеб страницу Ниагара Паркс Цоммисион и да буде део пропагандног материјала овог подручја.

- Ова више него лепа вест која нам долази пред наступајућу 2020. годину, у којој ће наша Српска школа „Никола Тесла“ прославити 10 година постојања и 10 година обележавања Дана Николе Тесле, још нас више обавезује да и даље наставимо истим путем. Путем очувања нашег српског језика, вере, културе и традиције, односно очувања лика и дела Николе Тесле као једног од највећих синова нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на овом подручју где данас живимо -рекао је Борислав Живковић из Српске школе “Никола Тесла”.

Да подсетимо, прва хидроелектрична станица подигнута је на реци Нијагара 1881. године, а до једног од најважнијих тренутака у историји развоја струје дошло је 1896. када је постројење успело да транспортује електричну енергију чак 26 миља даље, до Бафала. Велики део заслуга око подизања прве хидроцентрале која је производила наизменичну струју иде управо Николи Тесли.

Предвиђање баба Ванге за 2010. годину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: serbiantimes.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА