Најновије

АМЕРИ У ШОКУ: Кина гради своје стелт бомбардере - Упознајте Х-20 и ЈХ-XX! (ВИДЕО)

Кина развија не један него два нова бомбардера, тврди америчка одбрамбена обавештајна агенција у извештају из јануара 2019. године. Иако се Народноослободилачка војска није стидела да расправља о стратешком бомбардеру Х-20 који Xian Aircraft Industrial Corporation развија за ваздухопловне снаге ПЛА, постоји много мање јавних референци на други стелт бомбардер, који носи ознаку ЈХ- XX.

Кинески стелт (Фото: Јутјуб)

Ако је извештај тачан и Кина доврши развој ЈХ-XX, кинеске ваздушне снаге могле би постати прва “ваздушна рука” на свету која је активирала радарски-ловац-бомбардер чија је главна мисија напад на далеку земљу.

Остали стелт борбени типови, укључујући америчке војне Ф-22 и Ф-35, руске ваздушне снаге Су-57 и ПЛААФ-ове Ј-20 и Ј-31, пре свега су ловци ваздух-ваздух или комбинују способности напада у ваздуху са способностима напада на копнене циљеве.

Циљ Пекинга да на крају присили Тајван да се уједини с Кином подстакнуо је развој нових бомбардера. “Претпоставка Пекинга да ће стране снаге интервенисати у тајванском сценарију довела је до тога да је ПЛА развио низ састава за одвраћање и одбијања пројекција страних регионалних снага”, известила је ДИА.

Ваздушна база Пентагона у Гуаму, кључно подручје за америчке ратне авионе који делују над западним Пацификом, главни је потенцијални циљ нових кинеских бомбардера.

“ПЛААФ развија нове скривене бомбардере средњег и дугог домета како би погодили регионалне и глобалне циљеве”, наставила је ДИА у свом извештају. “Стелт технологија и даље игра кључну улогу у развоју ових нових бомбардера који ће вероватно достићи почетне оперативне способности најкасније до 2025.

“Ови нови бомбардери имаће додатне могућности, с надоградњом пуног спектра у поређењу с тренутним оперативним флотама бомбардовања, па ће у свом дизајну користити многе борбене технологије пете генерације.”

У служби, ЈХ-XX могао би допунити или заменити постојеће борбене бомбе ЈХ-7, док већи Х-20, који би могао бити сличних величина и могућности америчког Б-2 стелт бомбардера, да лети уз ПЛААФ-ов нови бомбардер Х-6К.

Х-6К је знатно надограђена верзија совјетског бомбардера Ту-16 која је први пут полетела 1952. “Варијанта Х-6К, коју Кина поставља у већем броју, интегрише самостојеће наоружање и садржи делотворније турбо вентилаторе у редизајнираном крилу”, према ДИА.

То је носач авиона за нову крстарећу ракету ЦЈ-20 која је слична америчкој ракети Томахавк. “Ова летелица продуженог домета може носити шест ЛАКМ-ова, пружајући ПЛА-у способност удаљеног, одвојеног и прецизног удара која може досећи Гуам.”

Наводно Х-6 може носити тежак терет до удаљености од 1600 км, док ЈХ-7, наводно, може прећи 900 км. Нејасно је колико би се Х-20 и ЈХ-XX могли кретати.

Али, како се кинеске ваздушне снаге преправљају новим бомбардерима средњег и дугог домета, такође проширују земљописно подручје преко којег бомбардери делују, шаљући више авиона изван “првог острвског ланца” који води од руског Курилског острва на југ до Јапана, а потом на Филипине.

“У 2015. ваздухопловне снаге ПЛА извеле су четири мисије вежби преко првог острвског ланца кроз канал Баши, најсевернији пролаз Лузонског теснаца и кроз теснац Мијуако ближе Јапану”, објаснила је ДИА.

“Лет преко Мијуако теснаца био је 1.500 километара од Гуама, у домету ПЛААФ-ове крстареће ракете копнене ракете ЦЈ-20. Такође је 2015. године ПЛААФ почео с летовима Х-6К бомбардера средњег домета, први авион ПЛААФ-а који је могао извести напад на Гуам (ваздухопловним ЛАКМ-овима попут ЦЈ-20), крај првог острвског ланца у западном Тихом океану. ”

Нови бомбардери такођерсу могли носити нуклеарно оружје. “Од 2017. године кинеским снагама додељена је нуклеарна мисија, вероватно с развојним стратешким бомбардерима”, известила је ДИА. “Смештање бомби омогућило би Кини прву веродостојну нуклеарну тријаду састава испоруке распршене по земљи, мору и ваздуху – положај који се од хладног рата разматрао ради побољшања одрживости и стратешког одвраћања.”

Нејасно је може ли ЈХ-XX такође носити нуклеарке. То што је ЈХ-XX ловац-бомбардер, а не вишенаменски ловац, подразумева да његов дизајн наглашава домет и корисни терет над маневрисањем.

Ако постоји једна ствар која би могла спречити развој ЈХ-XX, то је мотор новог авиона. Проблеми с интегрисањем кинеско изграђеног мотора успорили су развој ПЛААФ-овог борбеног авиона Ј-20.

“Кинеска авио индустрија напредовала је у производњи развојног великог транспортног авиона, модерни борци четврте до пете генерације који укључују технологије које се не посматрају, модерне извиђачке и нападне беспилотне летелице и хеликоптере”, објаснила је ДИА.

“Међутим, кинеска индустрија авиона и даље зависи о компонентама страних произвођача за поузданим, провереним, високоделотворним моторима авиона.”

Неки војни експерти сматра да ненуклеарни "Искандер" по могућностима може да се упореди са нуклеарним наоружањем. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА