Најновије

ОВА ЗЕМЉА ЈЕ НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ ОРУЖЈА НА СВЕТУ: У њој се налази 5 највећих фирми које наоружавају целу планету

Сто највећих произвођача оружја су прошле године имали укупни промет 420 од милијарди долара, што је 4,6 одсто више него 2017. године.

Оружје (Фото: pixabay. com)

Ово су подаци Међународног института за истраживање мира у Стокхолму (СИПРИ) а сума је извесно још и већа јер произвођачи из Кине нису ушли у овај збир. Највећи раст продаје имала су највећа америчка преодузећа, док Европљани имају раст од 0,7 одсто, са зарадом од 102 милијарде долара.

С друге стране, руске фирме са 36,3 милијарде долара имају смањен промет и то за 0,4 одсто. Иначе, први пут од 2002. године пет највећих произвођача оружја чине искључиво америчка предузећа која бележе чак 35 одсто промета међу сто највећих произвођача оружја на свету.

"Локид Мартин" сам чини 11 одсто укупне продаје сто најјачих фирми, а прошла година је за тај концерн била берићетна највише због продаје авиона Ф-35 америчкој и другим војскама.

Међу сто највећих је 27 са европског континента. Предњачи Веика Британија чији су велики концерни продали оружја и услуга за 35,1 милијарду долара. Следе француски са 23,2 милијарде те немачки са 8,4 милијарде.

Руска предузећа су остварила удео од 8,6 одсто у обрту сто највећих светских фирми. Од 2009. године се удео руских предузећа у производњи оружја континуирано повећавао, пише СИПРИ.

"Разлог је пре свега повећање руских инвестиција у производњу оружја повезано са применом великог плана војне модернизације за временски период између 2011. и 2020. године", наводи СИПРИ. У мањој мери је, додаје се, за раст заслужан и извоз руског наоружања.

На листи сто највећих произвођача оружја има фирми из осам других земаља: Израел, Индија, Јужна Кореја, Турска, Аустралија, Канада и Сингапур. Тамошњи концерни укупно остварују промет од 36,2 милијарде долара.

Прочитајте ОВДЕ   без кога то Руси не могу да бране Арктик.

Извор: Курир/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА