Најновије

ШИПТАРСКО ДИВЉАШТВО ОШТЕТИЛО СРБИЈУ ЗА 2,5 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА! Влада Србије има план, али...

Скоро 20 година бесправне сече шуме уз административну линију Србије и окупиране српске покрајине нанело је Србији штету већу од 2,5 милијарде динара, показују подаци до којих је дошао ЦИНС. Проблем уништавања шума на овом подручју не јењава, а Влада Србије планира да санира штету до 2021. године – ако буде безбедно.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Страх и неизвесност су присутни приликом сваког изласка на терен. Веома често се чују и рафали из ватреног оружја којима се наоружане шумокрадице служе како би заплашиле сваког ко се нађе у њиховој близини – објашњава инжењер шумарства Дејан Милетић стање близу административне линије Србије и лажне државе.

Милетић ради у предузећу Србијашуме, а према њиховим подацима током акција на сузбијању илегалне сече долазило је до оружаних напада, хапшења шумокрадица и одузимања трактора, коња са запрегом, моторних тестера, секира.

– Циљ је спречити сечу, јер дрва која посеку одмах обраде и продају. Бесправно посечена стабла се брзо прерађују и транспортују на територију КиМ, где се у близини административне линије налази велики број пилана за прераду дрвета – тврди Милетић и додаје да шумокрадице користе постојеће шумске путеве, али често праве и нове.

Осим тога, пре изласка на терен често шаљу тзв. извиднице које проверавају присуство полиције и шумара:

– На терену наилазимо и на обележене маркације и препреке на путу у виду грана, стабала или камења у циљу провере да ли неко користи тај пут – описује Милетић.

Видно забринут за безбедност и еколошку и економску штету коју узрокује сеча, Милетић додаје: „Између 50 и 100 година ће бити потребно да се шума опорави, уз сву нашу негу”.

Проблем бесправне сече шума у такозваној копненој зони безбедности траје деценијама и причињава велику штету Србији, показује истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Најугроженији Лесковац, Врање и Лепосавић

Према плану Србијашума за обнову оштећених подручја, највише стабала посечено је на територији градова и општина које се налазе на југу Србије: Лесковца – преко 241 хиљаде метара кубних дрва, и Врања где је сеча око 221 хиљаде метара кубних произвела штету која превазилази милијарду динара, пре свега на локалитетима Зарбинске и Трновачке реке.

Што се тиче територија које се налазе уз северни део такозваног Косова најугроженије су Мојстирске шуме у оквиру шумског газдинства Рашка.

Према подацима које јетакозвана косовска полиција доставила ЦИНС-у, на удару је општина Лепосавић где већински живе Срби. Са друге стране административне линије ова општина се наслања на Нови Пазар и Рашку, а обухвата део планине Копаоник као и неколико брда на којима се дешавају крађе шуме.

За око 10 година полиција је идентификовала 56 случајева илегалне сече, процесуиране су 82 особе, док је у пет случајева непознато ко је посекао шуму.

Према подацима Србијашума, у протеклих 20 година је на овој територији илегалном сечом нестало око 636 хиљада метара кубних шума, и тиме оштетило државу за више од 2,5 милијарде динара. Само до краја октобра 2019. посечено је дрвеће вредно 74,5 милиона динара.

Секу стабла и одвозе

Наиме, од 1999. Србијашуме не могу да спрече бесправну сечу у државним шумама на територији око административне линије јер им је приступ ограничен. Од тада ово предузеће фактички не управља газдинствима на територији Косова које је у надлежности такозваних косовских институција. Шумари овог предузећа, који треба да чувају и одржавају шуме, немају могућност да слободно приступе највећем делу територије око административне линије.

Шумокрадице то користе и бесправно секу и одвозе стабла на територију лажне државе, тврди Милетић. Због оружаних напада шумокрадица, радници Србијашума у ове области иду само уз пратњу полиције и војске.

– Решавање проблема додатно компликује однос Београда и Приштине и немогућност институција као што је полиција да заједно раде на спречавању криминала -указује поручник такозване косовске полиције Бранислав Радовић, надлежан за регион четири општине на северу лажне државе.

„Сигурно да би (било) ефикасније и боље, тако да не би могло да се бежи ни тамо ни овамо, где год оду они су криминалци, они су људи који нам уништавају околину ради прибављања противправне користи, значи вероватно продаја дрва. Њега није брига што је он оставио тамо, како кажу наши стари „утрину“, место где је све голо и пусто”, сматра Радовић.

ЦИНС је раније писао како криминалци често користе правни вакуум да побегну на једну или другу територију и избегну хапшење.

Влада Србије има план, али…

С обзиром на димензије бесправне сече на овој територији, која има и карактер пустошења шума, у јулу ове године Влада Србије је усвојила план који би до 2021. требало да санира изгубљено шумско богатство.

План предвиђа да Србијашуме у 2019. години крену у сечу стабала која су спремна за сечу и садњу нових садница на деловима где је шума већ посечена, а трошкови читавог процеса коштаће више од 2,26 милијарди динара.

– Ми смо почели, али реализација овог плана искључиво зависи од безбедоносне ситуације – каже Милетић.

Зато план предвиђа обавезну заштиту шумара, односно константно присуство полиције или војске. Уколико обилазак терена не буде безбедан за шумаре – план се неће спроводити.

Како је српска полиција створила албанску мафију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: cins.rs

 

 

Бонус видео

OВОМ ЧОВЕКУ ЈЕ ДОСТА ДА ГА ДРЖАВА ПЉАЧКА: Нерегистрованим аутом удара на систем

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА