Најновије

АМЕРИЧКА ТАЈНА СЛУЖБА УПОЗОРАВА: Рат на Балкану избиће ове године! Главни актери су Срби и Шиптари

Главни амерички обавештајац Ден Коутс најављује ново балканско крвополиће и то у овој години, а као главне актере види Србе и Албанце.

Тзв. Косовска војска (Фото: mksf-ks.org)

Ако се то деси, каже, биће крив председник Русије Владимир Путин. У извештају Националне обавештајне агенције САД за 2019. годину, који се бави безбедносним ризицима у целом свету, предвиђа се оружани сукоб на Западном Балкану. С обзиром на то да стоји да ће га иницирати Русија (да би зауставила напредак држава региона ка НАТО и ЕУ) потпиривањем међуетничких тензија, јасно је да су пре свега мислили на Србе и Албанце, јер су међу та два народа тензије убедљиво најизраженије.

Аутор извештаја је лично директор НЦИ и први међу америчким обавештајцима Ден Коутс, који је директно оптужио Путина да ће изазвати нови рат на Балкану. Заједно са њим Коутс очигледно циља и америчког председника Доналда Трампа према којем већ дуже исказује отворено непријатељство. 

Наиме, уколико би се остварио његов крвави сценарио, не само да би озлоглашена америчка дубока држава (рушитељи Трампа) могла да оптужи Путина, већ  би и саботирала Трампов план за решавање проблема Косова, из ког је шеф Беле куће дебело залегао. Тиме би наравно Трамп био приказан као потпуно неспособан.

У делу обимног извештаја НЦИ, Балкан је обрађен на странама 39 и 40, а Коутс између осталог најављује следећи сценарио:

- Западни Балкан ће готово сигурно бити под ризиком од насиља нижег интезитета, али и могућег отвореног војног сукоба током 2019. године. Русија ће настојати да искористи етничке тензије и висок ниво корупције да омета способност земаља у региону да се крећу ка ЕУ и НАТО. 

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да су Коутсове речи циничне.

- Они сада желе да утичу и на Трампа, иако не постоји ниједан разлог због којег би САД ушле у сукоб са Русијом. Извештај је циничан јер су управо Америка и Запад изазвали ратне сукобе на простору бивше Југославије и бомбардовали Србију, док Русија нити је изазвала сукобе, нити је у њима учествовала - каже Анђелковић.

Пуцањ у празно

Некадашњи амбасадор у УН Владислав Јовановић сматра да је намера овог извештаја да балканске народе додатно застраши Путином, док се истовремено реваншира Трампу за све сукобе који тињају између њих двојице:

- Коутс очигледно користи Путина као страшило за народе Балкана како би се они што више и што брже приближили НАТО. То је свакако лоша ствар за наше народе, јер се тако поигравају са њиховим политичким интересима. Међутим, иако он прети упаљеном жишком на Балкану, олакшавајућа околност је што тај човек нема подршку Трампа. 

Декан Факултета за безбедност Мирослав Бјеговић поручује да је претња ратом америчког обавештајца пуцањ у празно.

- Безуспешан покушај Коутса, који жели унапред са осуди русију за могући рат на Балкану иако је целом свету познато да су за претходни сукоб на простору СФРЈ управо одговорне САД, које и данас вуку све конце по питању независности тзв. косовске државе. Оваквим потезима  жели да се стави до знања српском руководству и народу да ће за сва будућа кризна дешавања бити одговорне Русија и Влада Србије.  

Суперсонична ракета Авангард биће недодирљива за амерички космички ешалон! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је била српска војска, а шта је данас?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА