Најновије

НАЈВЕЋИ АМЕРИЧКИ КОШМАР СЕ ОСТВАРУЈЕ: Русија и Кина се уједињују у заједничком незадовољству

Ноћна мора САД - војни савез или коалиција Русије и Кине - све више постаје реалност, преносе геополитички портали и листови.

Путин и Си (Фото: РИА Новости)

"Вол стрит журнал" подсјећа да је бивши саветник америчког председника за националну безбедност Збигњев Бжежински давно упозорио да највећа опасност за САД и њене интересе долази од "велике коалиције" Кине и Русије, које "не уједињује идеологија, већ заједничко незадовољство".

Зближавање "незадовољних" може ускоро из простора хипотезе прећи у геополитички фактор јер Пекинг и Москва све више усаглашавају своје потезе, осећајући да их САД угрожавају.

Односи САД и Русије заоштрени су у многим регионима, од Блиског истока, до Источне Европе, а спољнополитичке елите у Вашингтону све више су сагласне да је Кина главни стратешки противник САД јер се Кинези и Американци међусобно супротстављају у сфери трговине, као и Јужнокинеском мору.

Амерички лист напомиње да кинески председник Си Ђинпинг истиче како је руски лидер Владимир Путин његов "најбољи и најближи пријатељ". Он је поручио још 2013. године да су "руско-кинески односи - најважнији билатерални односи у свету".

У кинеској и руској документацији сарадња Москве и Пекинга назива се "свеобухватним стратешким партнерством".

"Вол стрит журнал" упозорава да амерички аналитичари потцењују руско-кинеску војну сарадњу. Међутим, Русија је почела да продаје Кини напредну војну технологију и систем противваздушне и противракетне одбране "С-400". Москва и Пекинг размењују обавештајне и аналитичке информације.

Руске елите су још оријентисане на Запад у смислу традиције, културе и историје, а богати купују некретнине у Лондону и Њујорку, мада је тај тренд смањен.

Ипак, у Русији сазрева свест да су мале шансе за боље односе са Западом, па све више Руса учи кинески језик и путује у Кину.

Како би вратили Русију на страну САД, амерички лидери мораће изнова да размотре стратешки приступ у односима са Москвом.

Правилна глобална стратегија САД мора бити више реалистична и да уважава опасност савеза Москве и Пекинга, а исто тако са већим умећем да прилази оснивању коалиције са другим државама као одговору на ту претњу, наводи лист.

О паду вишенаменског ловца Мираж 2000 прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руско-кинески ударац на САД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА