Најновије

ПРИШТИНА СЕ ОТРГЛА КОНТРОЛИ: Нема гаранција да неће напасти Србе на северу Косова

Стални представник Русије при ОЕБС Александар Лукашевич изјавио је јуче да су власти у Приштини одлучиле да заоштре косовску кризу, као и да Косово постаје тачка нестабилности.

Тзв. Војска Косова (Фото: Јутјуб)

- Посматрачка мисија (ОЕБС) врло јасно указује да Косово све више постаје тацка нестабилности, извор конфликтног потенцијала у региону. Власти у Приштини воде политику заоштравања косовске кризе, што прети ескалацијом насиља и рата на Западном Балкану - упозорава Лукашевич, а преноси "Спутњик".

Према његовим речима, постоје знаци и да се руководство из Приштине отргло контроли западних земаља.

- Постоји све више знакова да се косовско-албанско руководство покрајине, 20 година након варварског бомбардовања Југославије и 10 година једностране "независности", у потпуности отргло контроли оних западних држава које су ту "самосталност" пројектовале - рекао је Лукашевич на седници сталног савета ОЕБС-а.

Он је нагласио да је само од октобра до децембра 2018. године Приштина направила целу серију провокација Србије и Срба који тамо живе.

- Такозвана Влада Косова је 22. новембра, кршећи обавезе из Централноевропског споразума о слободној трговини, објавила о уводењу такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине у висини од 100 одсто. Мере су још на снази. На позиве САД и ЕУ да се укину, Приштина једноставно не обраћа пажњу - додао је стални представник.

Лукашевич каже и да нема гаранција да оружане формације Косова, које се, како је нагласио, састоје од терориста ОВК, неће бити употребљене против српског народа на северу покрајине.

- Уз подршку САД и читавог низа држава чланица НАТО већ се форсирано води припрема војника, расту испоруке оружја и технике. Гаранције да тзв. оружане снаге Косова, састављене од терориста ОВК, неће у будућности бити употребљене против српског народа на северу покрајине - не даје нико - рекао је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС у Бечу, преноси Тас.

Он указује и на крах посредничких напора ЕУ у дијалогу Београда и Приштине: "Прави пример је то што већ, шесту годину, ништа од реализације кључне тачке Бриселског споразума - формирања Заједнице српских општина".

Трајковић каже да је идеја о разграничењу дубоко срасла у мождано стабло Александра Вучића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тачи: Газиводе, Северна Митровица и Трепца це бити део ,,републике Косова''

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА