Најновије

СРБИЈА ВАПИ ЗА ХИТНОМ ПРОМЕНОМ ВЛАСТИ: 12 српских градова и вечерас поручило "не Вучићу"! (ВИДЕО)

Вечерас се у Новом Саду, Чачку, Бору, Зајечару, Шапцу, Смедереву, Аранђеловцу, Врању, Нишу, Ужицу и Пожаревцу одржавају нови протести „Један од пет милиона“.

Протест у Пожаревцу (Фото: Јутјуб)

Нови Сад

Поруком “Нови Сад мора бити слободан град” почео је трећи по реду протест “1 од 5 милиона – Стоп крвавим кошуљама” на платоу испред Српског народног позоришта.

- Добро вече слободни грађани отетог града! Честитам вам овај дан који је остао забележен у историји Новог Сада када је успео да извојује титулу Слободног краљевског града и то од странаца. 271 годину касније, изашли смо на улице да ослободимо овај град од домаће пошасти која њиме влада и њима сличних који имају исте намере у будућности! - рекао је новосадски глумац Милорад Капор на почетку самог протеста.

Након њега говори глумац и првак Драме Српског народног позоришта Радоје Чупић.

Учесници протеста ће после завршетка скупа на Позоришном тргу кренути у шетњу градским улицама, која ће се завршити испред зграде Скупштине града, у улици Жарка Зрењанина.

Грађани Новог Сада ће својим вечерашњим протестом обележити и 1. фебруар – Дан града са кратком и јасном поруком: Нови Сад мора бити слободан град!

- Данашњи Нови Сад није слободан град јер њиме владају насиље, корупција и криминал. Зато протест и шетња градским улицима на Дан града собом носе посебан значај и симболику поновне борбе за наш град, нашу слободу и наш живот у нашем једином граду. Једина права прослава рођендана Новог Сада данас је на – Протесту - стоји у саопштењу путем којег су грађани позвани на вечерашњи скуп.

Ниш: Вучића је лако сменити

Како да сменимо вођу државних разбојника? Лако. Треба наставити са овим мирним и достојанственим протестима, а онда на пролеће, кад гора озелени, морамо сви да се окупимо у Београду, опколимо Скупштину и Председништво, и ту останемо све док тај узурпатор и краљ куплерај демократије не оде, саопштио је вечерас у Нишу “свој рецепт” за промену актуелне власти новинар Милојко Пантић, и добио аплауз нешто више стотина грађана окупљених на четвртом протесту „Стоп терору- за Ниш без страха“, који је део протеста “1 од 5 милиона”, који се одржава у све већем броју градова Србије.

Пантић је казао да су се грађани Србије побунили против “власти Али Бабе и 40 државних разбојника”, који су Србију “претворили у своју пећину Сезам”, и да та побуна неће и не сме стати. Након смене Александра Вучића и његових “државних разбојника”, треба формирати привремену Владу, која ће расписати изборе за Уставотворну скупштину, али по новом изборном закону који ће забранити учешће комунистичко- националистичко-мафијашкој коалицији која 30 година уништава Србију, казао је.

– Покојни Зоран Ђинђић је био у праву када је казао да свака држава има своју мафију, а да само у Србији мафија има своју државу. У овом, самозваном “студенту генерације” који нам је узурпирао државу, још увек тече крв хулигана које је некада предводио Аркан. Аркан је и даље његов “командант”, а ми смо за њега “олоши” - рекао је Пантић.

Он је казао да су на протестима пристојни грађани, а да их подржава и “најзнаменитији Србин данашњице Новак Ђоковић”, који, како је рекао, никада није био на балкону Скупштине града Београда јер “није желео да дозволи да се његов успех политизује, а светлост његових победа обасја узурпатора Вучића и његову власт”. Са грађанима није једино патријарх српски Иринеј, који је “продао Исусову веру за Вучићеву вечеру”, казао је, додајући да је, зато, међу окупљенима у Нишу видео свештенике СПЦ, којима је важнији народ од власти.

Професор Филозофског факултета Зоран Димић је казао да је актуелна власт узурпирала све институције у земљи, од месне заједнице до Скупштине Србије, а да су грађани избачени из њих, те им и не преостаје ништа друго до “улице”. Он је казао да сврха ових протеста не сме бити промена политичке гарнитуре, већ радикална промена начина управљања институцијама, које морају радити на корист свих грађана.

На протесту су поново захтеване оставке  министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића, враћање оснивачких и управљачких права граду Нишу над аеродромом „Константин Велики“, „Југоистоком“ и  Регионалном привредном комором, као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима. Затражено је расветљавање серије ноћних паљевина аутомобила у Нишу, обезбеђивање свих пружних прелаза, „ослобађање заробљених медија“ и формирање регионалног јавног сервиса у Нишу. Синоћ је додат и нови захтев- смањење цене услуга Градске топлане.

Протест је почео минутом ћутања за Станицу Глигоријевић, која је погинула јуче на наплатној рампи Дољевац, када је у возило у којем се налазила у пуној брзини “ударио бахати возач директора Коридора Србије Зорана Бабића”. Након окупљања на тргу, учесници протеста отишли су у шетњу ширим центром града. Носили су српске заставе и транспаренте “Ово је бре наш град”, “Побуњени градови”, “Ботов је”, “Нас је ипак више”, “Ви идите ми остајемо”, “А преко бабе убијаш гласове”, “Вратите нам струјомере”… Скандирало се “Хапшења”, “Оставке”, “Вучићу п….у”, “Вучићу лопове”, “Лопови”. Следећи протест најављен је за петак 8. фебруар.

Ужице: Шетње ће прећи у марш за слободу

– Око 1.500 грађана Ужица окупило се на вечерашњем, другом протесту који је одржан испред зграде градске скупштине са кога су затражене оставке републичке и локалне власти. Грађани су дували у пиштаљке и трубице, узвикивали „Вучићу, лопове“, а потом су прошетали градским центром.

Бранислав Бане Трифуновић, који је део свог детињства провео у Ужицу, истакао је да се протести одржавају у скоро 50 градова у Србији и да грађани не желе да их власт назива „издајницима, наркоманима и олошем“.

- Ми смо онај део Србије који ствари назива правим именом, који протестује јер жели да живи у нормалној земљи, у којој неће бити на власти они које називају Слинама, Доктор Смрт или Саша Сантос и другим именима - рекао је Трифуновић.

– Неће више моћи, Александре Вучићу, и нико више неће моћи да нас доведе у овакву ситуацију. Овде смо да овом систему „поломимо кичму“ да се више никад ово не понови и да не дозволимо да имамо Вучиће и људе сличне њему. То је злочиначко удружење - поручио је Трифуновић и био поздрављен овацијама.

Оценивши да смо „за тридесет година прошли кроз ратове, беду, санкције, инфлацију, отимачине и пуко преживљавање“, глумац Никола Којо је додао да „у последњих седам година, на све те муке, имамо лоботомију, хипнозу и свакодневне увреде интелигенције и понижења“.

- Зашто нам то радиш, Александре Вучићу? Зар није довољно што сте нам ти и твоји хајдуци узели све? Је ли ти мало дедина пензија, Београд на води, Коперникус и тако унедоглед - казао је Којо и питао „мора ли баш да се лажира толико покушаја атентата и државних удара и мора ли око Вучићеве куће да буде деведесет и нешто безбедносно опасних личности“.

- Толико њих ни Цезара није убијало – обратио се Ужичанима Којо и додао да је Вучић „изградио култ личност као Мао Це, да му је животни мото „држава то сам ја, по угледу на Луја XIV“, те да „болује од опасне царске болести, којом се заразио нашом кривицом“.

- Ако смо ми били узрок твоје болести, ми ћемо ти бити и лек. Вратићемо те на фабричка подешавања. Вратићемо те у опозицију, историји и, ако буде среће, у илегалу. Преписујемо ти као лек наше шетње једним недељно, а шетње ће постати чешће и добијаћеш их свакодневно. Уколико не буду деловале, шетње ће прећи у марш за слободу, као ударна доза на крају терапије. Не бој се, од твог излечења нећемо одустати, а потом ћемо искоренити ту болест из друштва, тако што ћемо лустрирати и тебе и твоје хајдуке.

Нови протест је заказан за следећи петак у 18 часова на истом месту.

Пожаревац: Тридесет година су имали времена да створе боље друштво

У Пожаревцу је у петак 1. фебруара од 18 часова одржан други по реду протест „1 од пет милиона“.

Пред почетак протеста пристуним грађанима обратио се Хаџи Ненад Маричић, глумац Народног позоришта у Београду који је рекао да народ протестима враћа демократију коју су нам узели и како би могли да слободно говоримо оно што мислимо.

- Двадесет година срећем исте људе у Београду. Двадесет година се људи боре за достојанствену и грађанску Србију, али још сто година можемо да шетамо док не устане цела Србија. Због тога смо сви ми данас овде, јер сви то знамо и зато што смо одлучили да останемо у својој земљи, да нам деца остану у својој земљи. Зато што своју земљу не дамо ником - нагласио је Маричић и додао:

- Тридесет година су странке и политичари имали времена да створе боље друштво, а сада ће као у свим нормалним земљама да слушају вољу народа. Желим да са овог места поручим онима који буду једног дана дошли на власт, да се народ не окупља како би се они сутра возаили у црним лимузинама под ротацијом. Већ као што данас шетају са народом по улицама тако и сутра у трамваје, у аутобусе заједно са народом.

Преко 600 окупљених грађана је после обраћања прошетало централним улицама Пожаревца узвикивајући пароле „Вучићу Лопове“, „Изађите напоље“, „Лопови“ и друге.

Следећи протестни скуп заказан је за петак 8. фебруар од 18 часова.

Незадовољни Зајечарци окупили су се по трећи пут

На Тргу Николе Пашића по трећи пут окупили су се грађани Зајечара како би исказали своје незадовољство. Окупљеним грађанима обратили су се Селена Ристић Витомировић, Немања Вељковић и Ненад Кулачин, преноси Глас Зајечара. Трећи по реду грађански протест отпочео је у 18 часова. На тргу Николе Пашића окупили су се грађани Зајечара како би исказали своје незадовољство актуелним друштвено-политичким стањем. Окупљеним грађанима обратили су се глумица Селена Ристић Витомировић, Немања Вељковић и Ненад Кулачин, новинар и колумниста, водитељ емисије „Добар, лош зао“. Након њиховог обраћања окупљени грађани кренули су у протестну шетњу која се овога пута завршава у насељу Влачић.

Трећи протест у Шапцу

Више стотина грађана Шапца окупило се вечерас у центру града да изрази незадовољство владајућим системом. Председник Месне заједнице Штитар Душан Туфегџић рекао је да то није борба против самог система, већ против оног што систем нуди, између осталог – корупције.

- Корупција је највидљивија у здравству али да се види и у другим сферама живота у Србији - рекао је Туфегџић.

Грађански протест у Шапцу завршен је шетњом централним градским улицама. Трећи протест Шапчана, као и претходна два организован је преко друштвених мрежа. Међу окупљеним грађанима позиву на протест одазвали су се оснивач “Савеза за Србију” Душан Петровић, локални функционери Двери, Левице Србије и других опозиционих странака.

Врање: Захтев за оставку руководства регионалног Здравственог центра

Неколико стотина грађана Врања и суседних општина, који си се вечерас окупили на протестној шетњи, акламацијом су прихватили захтев др Вукашина Антића, хирурга, који је на скулу у име достојанства професије позвао руководство регионалног ЗЦ у Врању.

– Понижени су лекари, наши здравствени сарадници а самим тим и пацијенти – рекао је Антић.

Окупљеним грађанима обратила се и професорица Економског факултета у Нишу др Тамара Миленковић Керковић, нагласивђи да је југ Србије до сада доста трпео, а да сада то више себи не сме да дозволи. 

– Они којима покушавају живот да одузму, имају право бар да шетају – рекла је Миленковићева.

Током сруге протестне шетње грађана у Врању, било је уочљиво присуство полиције у униформама. Окупљени су узвикивали пароле против актуелне власти и посебно Председника Србије. 

Прва шетња Панчеваца

– У Панчеву је одржан први протест „1 од 5 милиона“. Протесту је присуствовало неколико стотина Панчеваца којима су се обратили Златко Живковић, новинар и аутор емисије „Прислушкивање“, Раде Радовановић, новинар листа Данас, и Јелена Анасоновић, представница организатора протеста #1од5милиона.

Протестна шетња која је уследила после обраћања говорника кретала се централним улицама Панчева да би се завршила испред зграде РТВ Панчева. Наредни протест заказан је за петак, 7. фебруар.

Рада Трајковић открила шта се спрема на Косову. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бранка Стаменковић – Протести “1 од 5 милиона”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА