Најновије

Докле може да оде рат између најбогатијег и најмоћнијег човека на свету?

Један од двојице актера ове приче је најмоћнији човек на свету, други је најбогатији на свету и не воле се ни мало. Први је Доналд Трамп, други Џеф Безос, а анимозитет који је тињао годинама, сада је већ отворени рат.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Да би се разумела суштина окршаја милијардера потребно је појаснити позадину секс-афере Безоса која је већ недељама тема број један таблоида.

Прљави таблоидни рат

Све је почело након Безосове објаве на Твитеру да се разводи од супруге Мекензи, да би врло брзо јавност сазнала да у тој причи постоји неко трећи - његова љубавница и бивша водитељка Лорен Санчез.

Та информација, заједно са тврдњама да постоје експлицитне фотографије и секси поруке које су Безос и Санчезова размењивали, отишла је у етар захваљујући таблоду "Нешнал енквајер" који тврди да поседује и слику на којој је милијардер потпуно наг, али да је неће објавити "јер је исувише експлицитна".

Сада најбогатији човек на свету оптужује амерички таблоид да га је уцењивао - или ће обуставити приватну истрагу који је покренуо да сазна како је та новина дошла у посед његових приватних преписки или ће експлицитне фотографије објавити.

Где је у тој причи Трамп?

Крије се иза лика Данијела Пекера, шефа компаније АМИ која је власник "Нешнал енквајера".

Наиме, Трамп и Перкер су блиски пријатељи, а није тајна да први човек САД има одличан однос са поменутим таблоидом. АМИ компанија чак је исплатила 150.000 долара Плејбој зечици како би ћутала о својој афери са Трампом током председничких избора 2016. године.

Такође, новинар Ронан Фаров, који и сам тврди да је добијао претње од АМИ, каже да је Пекер, "уништио" било коју причу која би могла да нашкоди Трампу. Према његовим речима, он је чак лично наредио новинарима да престану да истражују тврдње бившег портира у Трамповој кули да је председник добио дете током једне афере 1980. године.

У прилог тој тези иде и чињеница да се таблоид у једном периоду озбиљно обрушио на Хилари Клинтон, Трампову противницу у кампањи за председника. Насловне стране о Хилари клинтон у то време ишле су од "Хилари има још шест месеци живота", "Два тајна шлога" до "Хилари иде у затвор" и "Хиларини злочини". Истовремено, о Трампу ни речи.

Шта би био мотив да Трамп нападне Безоса?

Постоје тврдње да се први човек САД обрушио на најбогатијег човека на свету због његових критика на рачун кампање за председничке изборе 2016. године, када је тврдио да је та кампања "ерозија демократије". Има и оних који тврде да Трамп не може Безосу да опрости што је толико богатији од њега. Ипак, чини се да је прави разлог - "Вашингтон пост".

Лист који има изузетно критичан став према Трампу од времена кампање до данас у власништву је Џефа Безоша од 2013. године. Милијардер, који за себе тврди да није страначки опредељен, такође тврди да се у уређивачку политику листа чији је власник не меша, мада му Трамп, чини се, не верује. Председник САД праткично од кампање води отворени рат са "Вашингтон постом" који је називао и "ђубретом" и "пореским склоништем" (за Безоса).

И сам Безос верује да се иза свега крије медиј из Вашингтона. Он сам рекао је да га је куповина "Вашингтон поста" учинила непријатељем за неке људе, "као што је шеф АМИ компаније Данијел Пекер".

Безос се не повлачи

Све је прилика да Безос не планира да се повуче и да ће овај рат постати још прљавији.

Наиме, власник "Амазона" објавио је мејл у којем га компанија АМИ упозорава да ће фотографије бити објављене уколико не јавно не оповргне сопствене тврдње да су чланци тог таблоида о њему и његовој љубавници политички мотивисани.

- Уместо да подлегнем изнуди и уцени, одлучио сам да објавим тачно оно што су ми послали, упркос цени и срамоти којом ми прете - написао је Безос и истакао да не жели да калкулише, без обзира колико би могло да га кошта.

Да Безос нема намеру да пристане не уцену говори и пост који је објавио на свом блогу под насловом "Не хвала, господине Пекеру" где између осталог, наводи како АМИ годинама злоупотребљава новинарске привилегије, скривајући се иза моћних људи и како игноришу начела и сврху правог новинарства".

Последње информације указују да је покренута истрага против АМИ због уцене.

Нико из компаније ни таблоида (ни Трамповог тима) није се оглашавао поводом свега што је Безос објавио.

Прочитајте ОВДЕ шта је објавио утицајни амерички лист The National Interest. 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА