Најновије

ЈУТАРЊИ ЛИСТ: Хрватска је земља насиља!

У Хрватској не јењавају реаговања на напад на српске ватерполисте, који се догодио у суботу на сплитској Риви.

Инцидент у Сплиту (Фото: Јутјуб)

Јутарњи лист пише да је Хрватска земља насиља у којој хулигани нападају спортисте, шамарају девојке, а говор мржње је свеприсутан и све то, како се наводи, - зато што им се може.

"Ако се неко пита зашто су сплитски хулигани напали ватерполисте Црвене звезде, који су седили на Риви и пили кафу, а једини им је грех био тај што су били у трениркама с клупским обележјима, ево му једноставан одговор - зато што могу", пише у коментару Иванка Тома. 

Ауторка каже да је "Хрватска земља насиља" и додаје да то није претеривање. 

"Насиље и хулиганизам одавно нису резервисани за високоризичне фудбалске утакмице нити су тек повремена пратећа појава уз пијанке на сеоским забавама", пише Тома. 

Младићима је, каже, постало нормално ишамарати девојку, а млаћење жене и деце нешто је што многи доживљавају као део породичног ритуала. 

"Има директора школа, попут оног Економске у Задру у којој се догодило жигосање за време наставе, којима вршњачко насиље није ништа посебно. 

Вербално, а недавно готово и физичко насиље део је репертоара који политика сервира из Сабора", наводи ауторка. 

Констатује да је у Хрватског "говор мржње је свеприсутан, а на њега се слабо или никако реагује". 

Полиција, истиче, не подноси пријаве за употребу фашистичких симбола, а влада пемијера Андреја Пленковића, како каже, "избегава то законски да регулише". 

"Круна свега су наша полиција и судови. Полицајци који неретко жену која је дошла да пријави породично насиље отправе кући с поруком нека се јави ако је опет излема. Уосталом, није ли министарка Нада Мурганић породично насиље пожешког жупана прокоментарисала речима: “Тако је то у браку”, подсетила је Тома. 

Као круну свега, ауторка истиче, хрватске судове за које каже да, када се нешто и покрене, успевају да "убију" поступак док не изгуби сваки смисао. 

"Узмимо Даруварца који је пребио 18-годишњу Задранку. Суд је пустио на слободу насилника без икаквих мера опреза, знајући притом да има двојно држављанство и може се заувек склонити у БиХ. И зашто би се онда сплитски хулигани бојали да ће бити моментално ухапшени и кажњени? Имају разлога да верују да неће бити санкционирани што су напали Србе", закључила је Тома.

Прочитајте ОВДЕ чиме је голман Звезде шокирао српску јавност.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА