Најновије

ЂУРИЧКО: Храброст је рећи - нисам заљубљен у председника, не желим да га грлим! (ВИДЕО)

Људи протестују на улицама градова у Србији како би показали незадовољство системом који нас чини заробљеним, рекао је глумац Никола Ђуричко. Јако је важно да опозиција покаже неку врсту заједништва, казао је он и додао да као друштво треба да подвучемо црту да никад више не будемо жртва једне партије.

Никола Ђуричко (Фото: Јутјуб)

"Друштво тражи да буде друштво, трудимо се да скупштина буде место дијалога, да имамо независне механизме власти", рекао је он.

Власт реагује на критике, уместо кориговањем, као да смо ми непријатељи и тим реаговањем још више избацују људе на улицу, оцењује глумац.

"Протест је крајње миран, хиљаде људи шета по градовима, то је велика храброст да изађу на улице у неким градовима, и кажу – мени се не допада ово, нисам заљубљен у председика, не желим да га грлим, видим како живимо", каже.

Ђуричко је навео да је био против тога да Покрет слободних грађана буде део споразума опозиције са народом јер никад није вршио власт и нема за шта да се извињава, али је рекао и да сматра да је јако важно да опозиција покаже неку врсту заједништва, да се избори за неке изборне услове.

"Немате дебату, не постоји могућност да се подвуче црта ста су ови радили све ове године. Није лоше да опозиција покушава да артикулише неки став, и да подвучемо црту да као друштво никад више не будемо жртва једне партије".

Говорећи о колеги Сергеју Трифуновићу који је изабран за председника ПСГ, Ђуричко је рекао да је тај потез Трифуновића био храбар и јако луд.

"Он има невероватну енергију, причали смо и као пријатељи и као колеге, ја сам му рекао да је то једно велико - не, али ја му скидам капу. Имам утисак са су га (режим) гурнули у то", објаснио је.

Разлози против уласк у политку су то што она захева много времена, наводи Ђуричко. Друго, Трифуновића већ "малтретирају по новинама годинама", а треће ПСГ ради без пара, једини се финансира од чланарине. То значи да за свој новац идете по градовима, док имате имате хиљаде у државној управи који морају да изађу да подрже председника кад им се тако наложи, додаје он.

"Мени то изгледа као борба Давида и Голијата, ја се надам да он има неку праћку и да ће да звизне Киклопа у око. Али ја, као његов друг, морам да му казем да је то јако зезнуто", упозорио је.

Сергеј Трифуновић представља уређену политику, колико год он изгледао анархично, оцењује глумац.

"То звучи парадоксално, али тако је, то је Покрет слободних грађана. Та уређена политка коју Сергеј представља ће да донесе то да ће да им дирне у привилегије, моћ, новац, а ти другари, они кад им дирнете у то нису френдли, хоће да вам запале кућу, то су зезнути другари... Зато сам му рекао немој, није фер утакмица, није утакмица где ти сучељаваш идеје", каже.

Ви уводите ред у неред, додаје Ђуричко, хоћете да уредите земљу да има три полуге власти, дијалог, а имате људе који су огрезли у корупцију моћ, преко 30 година су на власти, у било ком облику.

"Није то иста уктакмица, није то сучељавање идеја, они су огрезли, држе, зидају, граде, а овамо имате Сегеја са аутом, који иде са неким човеком негде прича да треба да буде назависно судство", казао је.

Наша је потреба је чекамо неког месију, али проблем није кадровско питање већ је питање системско, истакао је он.

"И нема да ли ће бити Сергеј, Јеремић, Тадић, друштво мора да врши притисак да политичари промене систем. Немам човека који ће да ми улива поверење, баш ме брига за човека, волео бих да мој премијер буде човек којем ћу једва да знам име, или председница на пример, да имамо председницу", каже Ђуричко.

Говорећи о кампањи будућност Србије, Ђуричко је рекао та кампања траје нон стоп. "То је кампања - колико сам ја невиђен, а ви дођите и тапшите", рекао је.

Како је казао, избори су нон стоп и није било дана да није било кампање. "Они имају апсолутну већину у скупштини, никад нико није имао оволику власт у скупштини, а нисмо уредили друштво, не отварамо поглавља..", каже.

Тужно је докле је наше друштво стигло, навое је Ђуричко, ако продајете за хиљаду динара глас. Они могу да буду срећни процентом гласова које су освојили, каже, али половину тих људи су "увртањем руке" довели на бирачко место, другој половини су обећали послове - али то није демократија.

"Али како ћемо то да променимо, ја немам појма. Али треба вршити притисак, да их секирамо, да не може то тако, барем да им вичемо – бу!", закључио је глумац.

"Треба мирити, спорт је спорт, ватерполо је игра"

Ђуричко сматра да су узрок напада на ватерполисте Црвене Звезде у Сплиту "спојени судови" и да је коришћење тензија између два народа манипулативно средство.

"Крену политичари да се бију у груди, да се праве вазни, у Хрватској онда неки даса крене да се бије у груди јуначки, и док се они баве неким бизнисом, неко тамо нападне једног ватерполисту. Добро је да нико није повређен", казао је он.

Политичари свађају, посвађали су нас и и даље нас ложе на ту причу.. тензија је увек лепа, чини да увек имате непријатеље, а то увек уједињује. Добије се уједињавање и класична фашизација - увек имамо спољног непријатеља.

"То је уједињујућа тема, скупљају нас у стадо. Замислите, дођу Хрвати! Температура расте код неких људи... И онда неки момци умало нису главе погубили за безвезе", наводи глумац.

Односи Србије и Хрватске међутим нису побољшани, иако је доста година прошло од рата, многе ствари су изречене, свашта се десило у односима.

"Требало би да буде боље, али свако мало и једна и друга страна извуку то, а људи већ одавно иду на море, позоришта сарађују. И сви ће сад покушавати да добију поен. А треба мирити, спорт је спорт, ватерполо је игра", казао је он.

"То је уједињујућа тема, скупљају нас у стадо. Замислите, дођу Хрвати! Температура расте код неких људи... И онда неки момци умало нису главе погубили за безвезе", наводи глумац.

Овако су Шиптари замислили да изгледа будућа мапа Косова! Њене линије слуте на велико зло! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА