Најновије

ХОЋЕ ЛИ УСПЕТИ У НАМЕРИ? Почео да ради тим за заустављање одлива младих из Србије

Промена услова и околности због којих грађани Србије одлазе из земље, али и покушај да се они који планирају да оду задрже, а они који су отишли врате, једини је задатак тима који се бави праћењем економских миграција, најавио је данас на другом састанку групе експерата министар рада Зоран Ђорђевић.

Београд (Фото: Јутјуб)

Он је први крајем прошле године и најавио формирање тима који би се бавио економским миграцијама, а први састанак одржан је половином јануара. Влада је, међутим, оснивање тима озваничила тек последњег дана у јануару, да би јуче у Палати Србија био одржан и први званични састанак, ком су осим Зорана Ђорђевића и његовог тима, присуствовали и министри финансија, привреде, просвете, државне управе и локалне самоуправе, спорта и омладине, али и представници послодаваца и синдиката и САНУ. Тим ће, како је рекао Ђорђевић, радити на стратегији спречавања економских миграција, а у томе ће имати “логистичку подршку владе, без политичког утицаја”.

– Влада Србије има искрену жељу да промени ситуацију када је ова тема у питању. Верујем да ћемо као држава да пружимо све услове који су неопходни да би млади остајали и стварали породице у својој земљи, али и да би се и они који су већ отишли, вратили. Овом тиму пружићемо подршку у раду и обезбедити сву потребну логистику, односно податке, који ће им помоћи да боље сагледају ситуацију у којој се налази наша земља и тако пронађу адекватне начине за решавање проблема са којим се сусрећемо – рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је јуче рекао да од тима стручњака очекује предлог решења на кратак рок, али и стратегију за дужи период. Он је најавио да би тим могао у будућности да буде додатно проширен новим члановима – експертима, које би предложити садашњи чланови.

Члан експертског тима из редова Републичког завода за статистику Гордана Бјелобрк каже да је одржани састанак био више организационог карактера, те да се није причало о конкретним предлозима.

– Договарали смо се како ћемо убудуће радити. Наредни састанак заказан је за 26. фебруар и верујем да ћемо тада кренути да радимо и видимо шта имамо од расположивих података, да видимо ко и колико може да допринесе – истиче Бјелобрк. На јучерашњем састанку нису се износили конкретни подаци, али је најављено да ће у наредних дан или два сви чланови добити смернице шта треба да припреме за наредни састанак који ће бити у Привредној комори Србије.

Србију последњих година напушта око 35.000 људи годишње, а према подацима Организације за економску безбедност и сарадњу од 2000. из земље је отишло више од 650.000 људи, највише младих. Како је недавно рекао професор Владимир Гречић, према анкетама које су рађене последњих година, две трећине младих је изразило жељу да оде, а једна трећина већ предузела неке конкретне кораке. За Гречића, који је такође део тима, веома је важно што је ова тема покренута и што је постала један од приоритета рада Владе, јер, како је рекао јуче, овај проблем није само проблем наше земље, већ је присутан и на глобалном нивоу.

Погледајте ОВДЕ колико су Срби религиозан народ према истраживању британске агенције.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

После завршетка студија све већи број младих напушта Србију у потрази за бољим послом, а самим тим и бољим условима живота.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА