Најновије

Најлепше село на свету! Рај на земљи, нема путева, нема нервозе, досадних гужви...Зелена Венеција! (ВИДЕО)

Кроз село Гитхорн у Холандији никада није прошао аутомобил, а његови становници желе да тако и остане. Њима је за саобраћај сасвим довољна мрежа пешачких мостића и канала којима круже нечујни шапат-чамци. Гитхорн је "Венеција севера".

Село Гитхорн у Холандији (Фото: Јутјуб)

На овај простор вода је дошла давне 1170. године током масивне поплаве коју је донела олуја на Северном мору. Насеље се развило 1230. године, када су се доселиле избеглице са Медитерана. Нашли су много рогова дивокоза које су вероватно страдале у поплави. Тако је настало име села. Првобитно се звало Гејтенхорн (козији рог), али је током времена због лакшег изговора постало Гитхорн.

Село је расло на специфичан начин захваљујући технологији експлоатације тресета. Ископано тресетно земљиште је мешано са другим земљиштем у коритима и разбацивано по околини да се добро просуши. Цеђење тресета је довело до формирања већих и мањих језера. Да би се лакше транспортовао, копани су канали. На малим острвима која су остајала између њих људи су почели да граде куће. Све до половине прошлог века, Гитхорн је био велико градилиште. Данас је рај на земљи. Острвца су повезана маленим мостовима, а за саобраћај се користе чамци са нечујним електро-моторима, познати као шапат-чамци.

Половином прошлог века село Гитхорн се прославило, када је чувени холандски редитељ Берт Ханстра у њему снимио сцене за комедију. То је било једино доба када је мир Гитхорна нарушила најезда бучних туриста. Село је и данас позната туристичка дестинација, али без еуфорије која је обележила његову филмску прошлост. Становници и посетиоци данас уживају у миру и тишини, у чему и ви можете уживати у пет минута пловидбе.

Погледајте ОВДЕ скривену поруку новчанице од 100 америчких долара.

Извор: novipocetak. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гитхорн током зиме

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА