Најновије

АМЕРИКА ИЗГУБИЛА ГАСНИ РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: И Мађари одбили захтев да одустану од руског гасовода (ВИДЕО)

Мађарска Влада одбила је амерички захтев да одустане од руског гаса и упркос упорним настојањима државног секретара САД Мајка Помпеа да "омекша" ставове Виктора Орбана - тако је Америка и дефинитивно озгубила "гасни рат" са Русијом у Европи. 

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

САД су захтевале од Орбана да одбаци сарадњу на руско-турском гасоводу "Турски ток", тражиле су активније мађарско учешће у завршетку америчког гасног пројекта на острву Крку у Хрватској за увоз гаса из шриљаца, те да Мађари престану да блокирају сарадњу НАТО и Украјине.

Помпео је у Будимпешти на све начине покушао да наведе Орбана да промени став, али у томе није успео, истичу портали за политичку аналитику. Америка има циљ да од Мађарске и целе Вишеградске групе (Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка) створи нови "санитарни коридор" према Русији. Међутим, Мађари то одбијају, а ни Словаци не желе да буду део тог пројекта. 

За сада само Пољаци то прихватају, а у Чешкој постоје видљиве разлике између ставова председника Милоша Земана, који жели сарадњу са Русијом, и Владе која је и даље за санкције Москви.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто очитао је Помпеу лекцију у лице. 

"Што се тиче Русије, рекао сам то државном секретару, то је огромно лицемерје и политичка коректност на политичкој сцени Европе. Зато што не учествују мађарске или средњоевропске енергетске компаније у ’Северном току 2‘ заједно са ’Гаспромом‘. На Међународни економски форум у Санкт Петербургу као главни гост није позван премијер Мађарске, вец́ француски председник. А поред Путина на бини нису седели директори мађарских енергетских компанија, вец́и лидери највец́их западних корпорација“, нагласио је он и додао да сарадња с Москвом не смета Будимпешти да буде поуздан савезник Вашингтону и Бриселу. 

Американце највише брине што ће Мађарска учествовати у пројекту гасовода "Турски ток" и куповати руски гас. Истовремено, Будимпешта је, неформално, одбила да купује скупљи амерички гас.

Мађарска није позитивно одговорила на конкурс хрватске Владе о закупу гаса из терминала за течни гас који ће се градити у Омишљу. Мађари су поручили да одлуке о томе доносе на основу тржишних критеријума односно цене гаса.

То значи да ће куповати јефтинији, то јест руски гас. 

Мађарска би, према америчким плановима, требало да буде најважнија карика у ланцу снабдевања централне Европе америчким гасом из шриљаца преко терминала на Крку, који, без активног учешћа Мађара, нема перспективу. 

Играње на карту Аустрије и Словеније нема сврхе јер те земље немају интерес за амерички гас - оне су већ прошле године потписале нове дугогодишње уговоре са Гаспромом о транспорту руског гаса.

Вашингтон брине и противљење Мађарске у вези са сарадњом НАТО и Украјине због кршења права мађарске националне мањине на западу Украјине, којој Кијев брани образовање на мађарском језику и не да јој двојно држављанство. 

Након америчког неуспеха да заустави "Северни ток 2" и одбијања Немачке да поништи уговор са Русима, уследило је и одбијање Мађарске да одустане од "Турског тока". 

То значи да су Руси добили "гасни рат" у Европи, те да Америка више политичким путем то не може да спречи, наводе портали за политичку аналитику.

Прочитајте ОВДЕ пет заблуда и митова о “Северном току 2”.

Извор: Курир/Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА