Најновије

Да ли милиони за Вучићеву кампању долазе из џепова грађана?

Председник Србије Александар Вучић тренутно је у кампањи, која пак, није предизборна. Трошкове кампање маркетиншки стручњаци мере у милионима евра међутим, јавности није саопштено ко ће те трошкове сносити. Највероватније ће, кажу, то бити грађани Србије.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Колико кошта Будућност Србије? Председник Српске напредне странке и свих грађана, ког део јавности често оптужује да прави излете из својих уставних овлашћења, започео је промотивну екскурзију у склопу које ће посетити више од 100 општина широм земље. То је, тврди Вучић, његов посао.

Док обилази фабрике, руча пасуљ у радничким мензама и оцењује квалитет произведеног дрвета, камере га прате у стопу, као и хиљаде грађана који организовано долазе да слушају председникове говоре. Иако турнеја на папиру није предизборна, човеку који је за различите странке водио осам предизборних кампања личи управо на припрему за излазак на биралишта. Проблем је у томе што сумња да је председник финансира из џепова свих грађана.

"По мојој процени - ја сам сагледавао који су све елементи - од организације, преко бине, закупа свих расветних тела и озвучења и осталог, ја мислим да испод милион и по евра то не може да кошта, у старту. Што се тиче осталих трошкова, ту је превоз статиста који иду из једног места у друго, затим ангажман људи који су запослени по јавним службама - све то кошта пореске обвезнике. То плаћамо ми из свог џепа", каже Игор Авжнер, маркетиншки стручњак.

Пореским обвезницима није саопштено да ли плаћају Вучићеве активности. Председнику државе закон забрањује да користи новац у сврхе страначке промоције, а у буџету којим располаже не постоји ставка која би те трошкове оправдала. У Новој странци од министра финансија захтевају да обелодани одакле новац за кампању.

"Било да се ради о службеним аутомобилима, било да се ради о људима који су у пратњи, финансирању аутобуса који возе људе од шараде до шараде, од циркуса до циркуса, њихова исхрана и обезбеђење, односно оне металне ограде које се стављају око њих да не би побегли са митинга Александра Вучића", рекао је Зоран Живковић, лидер Нове странке.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић изјавио је како кампању организује странка, али само у смислу организације чланства. Скупови се организују на централним градским трговима, али у локалним самоуправама тврде да немају ништа с тим. Траг новца се и ту губи.

"Град Панчево, односно локална самоуправа није имала никакве трошкове везано за посету председника Републике Србије, нити је својим капацитетима на било који начин учествовала у организацији исте", каже Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Странке које финансирају своје предизборне активности Агенцији за борбу против корупције морају да доставе финансијски извештај у року од 30 дана. Међутим, будући да избори у овом случају нису расписани, на трошкове се примењују другачија правила.

"Када је, пак, реч о свим другим трошковима, укључујући и оне који се односе на јавна окупљања, они се могу видети искључиво у годишњем финансијском извештају политичке странке, у документу који ће, кад је реч о трошковима из ове године бити доступан тек 15. априла следеће године", оцењује Немања Ненадић, из Транспарентности Србије.

Непознанице у вези са кампањом ту се не завршавају. Нејасно је и ко се тачно промовише - Александар Вучић, председник странке или Александар Вучић, председник државе.

"Кад имате функције два у један или три у један - узмите инстант кафу, отворите је па разлучите шта је кафа, а шта је млеко у праху. Тешко", каже Авжнер.

Кафа се тек закувава - председник је засад обишао крајњи југ земље и део Баната, а у агенди му стоји да ће посетити укупно 29 округа широм земље. Негде ће му се, каже, придружити и на папиру најмоћнија жена Србије - премијерка Ана Брнабић.

Бисерко води кампању против промене граница, убеђује Србе да север КиМ не треба да буде припојен Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА