Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Пет заблуда и митова о “Северном току 2”

Полемика око изградње гасовода “Северни ток 2” често превиђа елементарне чињенице, што доводи до митова и заблуда. Занимљиво је да о судбини гасовода пуно више пишу немачки, а не руски медији. Дојче Веле је управо објавио неке од митова о руско-немачком гасоводу.

Гас (Фото: Риа)

Прва заблуда је да се изградња “Северног тока 2” не може зауставити. То је последица измена и допуна Трећег енергетског пакета којег је одобрила Европска унија, што значи да ЕУ неће зауставити изградњу гасовода на законодавном нивоу, иако може да ојача захтеве за таквим сценаријем, пише Дојче Веле.

Међутим, Дојче Веле подсећа да амерички председник Доналд Трамп теоретски може да заустави пројект. Ако Вашингтон уведе санкције за високо специјализиране фирме као што су Алсис Груп (Холандија / Швајцарска) и Саипем (Италија), које поседује потребну опрему и технологије за изведбу пројекта, радови ће се зауставити. Наравно, Бела кућа би тиме директно увела санкције својим “савезницима”, са свим политичким последицама те одлуке.

Други мит је да нови гасовод повећава зависност ЕУ о Русији. Ову изјаву користе противници “Северног тока 2”, истичући како ће нова транзитна рута капацитета 55 милијарди квадратних метара годишње довести до значајног повећања испоруке руског гаса Европи.

Али то није случај, верује аутор чланка. Подсетио је како Москва истовремено гради “Северни ток 2” и “Турски ток” како би смањила транзит плина преко Украјине.

“То је, дакле, само прерасподела постојећих количина тренутног украјинског транзита на две нове обилазнице, а не повећање руских испорука. Значајан пораст извоза руског гаса у ЕУ се може догодити само ако се задржи постојећи ниво транзита кроз Украјину, што многи у ЕУ покушавају да постигну само како би заштитили интересе Кијева”, наводи Дојче Веле.

Трећа заблуда је да је гасовод намењен за испоруке сибирског гаса из Русије кроз Балтичко море директно у Немачку. Међутим, величина, траса и резервирани капацитет гасовода ЕУГАЛ говори другачије. Наиме, крајња точка “Северног тока 2” је у близини немачког града Грејфсвалда, где ће се његове две линије повезати с два гасовода ЕУГАЛ  укупног капацитета 51 милијарду квадратних метара. Ово гасоводи пролазе кроз источну Немачку, од севера према југу, те завршавају у Чешкој. То значи да ће око 90% гаса из гасовода “Северни ток 2” у транзиту проћи кроз територију Немачке.

Из Чешке ће, највероватније, главне количине гаса отићи у аустријски Баумгартен, где се налази гасно чвориште, а одатле на југ, у Италију, која је један од највећих купаца руског гаса у ЕУ.

Четврти мит, популаран и на руским друштвеним мрежама, јесте да ће се Немци без “Северног тока 2” смрзнути.

Дојче Веле подсећа да се у Немачкој само половица стамбеног простора греје гасом. Од тих станова се мање од половине греје руским гасом, а укупни удео Гаспрома на немачком тржишту не прелази 40%.

“Дакле, мање од четвртине немачких станова и кућа овиси о опскрби Гаспрома. У таквој ситуацији, ако се не изгради још један плиновод на Балтику, не се може говорити о било каквом “замрзавању Немачке”, пише лист.

Тачније би било рећи да ће Немци и даље добијати гас из Русије онолико колико им треба, али ће из “љубави” према Кијеву или Варшави одустати од улоге кључне транзитне земље и знатног профита.

И пета заблуда је да ће нови гасовод прорадити до краја 2019. године.

Заправо, до тог датума ће бити изграђен подводни дио пројекта, а код Грејфсвалда ће бити изграђен пријемни терминал. Истовремено ће полагање гасовода ЕУГАЛ бити довршено само напола.

У службеном распореду је предвиђено да полагање прве линије за Чешку Републику буде довршено до краја 2019., а довршење целог пројекта се предвиђа до краја 2020. године. С обзиром на ове податке, интегрирани састав “Северни ток 2” и ЕУГАЛ ће, под најповољнијим условима, пуним капацитетом прорадити до пролећа 2021. године.

У смислу законодавних оквира, измена и амандмана директиве ЕУ о гасу, којима се Берлин оштро противи, представници Већа ЕУ и Европског парламента су се договорили о поменутим амандманима и они чекају коначно одобрење.

Прочитајте ОВДЕ шта је то наредио Путин.

Извор: Дојче Веле/ logicno. com/Л.Р.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бајатовић: Гасовод кроз Србију у функцији до априла 2020.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА