Најновије

Ево шта ће писати у платформи Приштине о даљем дијалогу?

Платформа Косова за завршну фазу дијалога са Србијом још није готова, али ће наведени документ свакако садржати одредницу да "није могуће нарушавати садашњи територијални интегритет Косова - кажу незванично извори из дипломатских кругова.

Такозвана "војска Косова" (Фото: Јутјуб)

Они истичу да ће се у том сегменту инсистирати на “поштовању Устава Косова”, према којем је “интегритет Косова неоспорив, неотуђив и штити се свим мерама, предвиђеним законима”. Преговарачка платформа “не предвиђа формирање заједнице српских општина”. Подсетимо, поједине дипломате су недавно навеле да је “ЗСО на чекању јер је Уставни суд Косова прогласио одлуку о њеном формирању неуставном”, те да је “велики проблем направио бивши председник Србије Томислав Николић кад је рекао да ће то бити нова Република Српска, и тиме створио отпор заједници српских општина код косовских Албанаца и на Западу”. Из Приштине наглашавају и да ће о документу о преговорима бити наведено да ће положај Српске православне цркве бити регулисан у складу са Ахтисаријевим планом из 2007. године. Ахтисари је, између осталог, предлагао да “Косово признаје СПЦ на Косову, укључујући манастире, цркве и остала места која се користе у верске сврхе, а која представља саставни део Српске православне цркве са седиштем у Београду”, те да ће “СПЦ на Косову имати потпуно дискреционо право на своје власништво и приступ својим просторијама и објектима”. Очекује се да платформа недавно изабраног тима Приштине за дијалог са Београдом ускоро буде представљена косовском парламенту, који би потом гласао о документу. Према ранијим сазнањима, члановима косовске делегације за преговоре је прошлог месеца на састанку са сарадницима посреднице у Бриселском дијалогу Федерике Могерини поручено да званични Брисел неће организовати нову рунду преговора Београда и Приштине све док косовска влада не повуче таксе од сто одсто на робу из Србије и БиХ. Рамуш Харадинај је поново прекјуче казао да таксе неће бити укинуте све док Србија не призна независност Косова. Он је, такође, оценио да би корекција граница Косова одговарала само руском председнику Владимиру Путину, уз поруку да ће се “свако ко отвори питање границе сматрати непријатељем албанског народа”.

Вучић захвалан Молдавији

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче са потпредседником Владе Молдавије Јуријем Леанком, коме је пренео захвалност због “принципијелне позиције Молдавије да не признаје једнострано проглашену независност Косова и подршке Србији по том питању у регионалним и међународним организацијама”. Како је саопштено, Вучић је саговорника “упознао и са застојем у дијалогу Београда и Приштине”.

Соња Бисерко подржала Рамуша Харадинаја. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Соња Бисерко о томе како ће 2019. година бити тешка за Србију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА