Најновије

КОСМОС НИЈЕ ВАШЕ ВЛАСНИШТВО! Пекинг оштро осудио извештај САД о Кини и Русији да „милитаризују“ космос

Нови извештај америчке обавештајне службе којим се приказује да Москва и Пекинг покушавају да оружане сукобе пренесу у космос изазвао је гнев Кине, која инсистира да космос није "приватно власништво" Вашингтона.

Кинеска сонда на тамној страни Месеца (Фото: Јутјуб)

„Желим јасно да ставим до знања да космос припада читавом човечанству. Он није искључиво у власништву ниједне земље, а посебно не приватна имовина САД-а”, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Кине Хуа Чунинг, позивајући се на посљедњи документ Обавештајне агенције за одбрану при Пентагону (ДИА).

Хуа је у извештају ДИА-е оштро критиковала "неоправдане и крајње неутемељене коментаре", рекавши да се Кина залаже за мирно кориштење космоса, те да се противи његовој милитаризацији.

"Годинама, Кина, Русија и друге земље су напорно радиле и покушавале да постигну међународни правни инструмент којим би се у основи спречила милитаризација или трка у наоружању у космосу", нагласила је она.

Објављени извештај долази усред космичких напора Доналда Трампа, као што је оснивање Космичких снага ради страха од угрожавања америчке доминације, укључујући и у космосу.

"Русија и Кина сматрају да је космос важан за модерно ратовање и гледају на способности у космосу као на средство за смањење америчке војне ефикасности", тврди он, истичући да су обе земље учиниле много на јачању својих космичких способности.

"Ове способности пружају њиховим војскама... повећану могућност увида у ситуацију, омогућујући им да прате и циљају САД и савезничке снаге", наводи се у извештају.

Међутим, оно што није речено у извештају је то, да је низ високих америчких војних лидера отворено говорило о могућностима да се наоружање распореди у орбиту Земље. Бивши шеф Пентагона, Џејмс Матис, на пример, рекао је 2017. године да САД морају имати офанзивно оружје у космосу "ако неко одлучи да га милитаризује и крене у офанзиву".

Москва је почетком јануара упозорила да је Вашингтон тај који гледа на космос као на потенцијално бојиште. Конкретно, Министарство спољних послова Русије је подсетило на планове САД-а за развој пресретача у космосу.

САД, Кина, Русија и десетине других земаља су потписнице Уговора о космосу из 1967. године који забрањује распоређивање оружја за масовно уништење у космос, као и постављање на Месец или било које друго небеско тело.

Прочитајте ОВДЕ како је Америка изгубила гасни рат против Русије.

Извор: РТ/vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли Кина прави базу на Месецу?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА