Најновије

УБИЈАЛИ ЖЕНЕ И ДЕЦУ: Ђилас и Кардељ бацили у јаме 25.000 Италијана! (ВИДЕО)

У Хрватској и Словенији страсти се не смирују после говора Антониа Тајанија о италијанској Истри и Далмацији. Зашто је он направио такву изјаву.

Злочин у Истри и Далмацији (Фото: Јутјуб)

Антониo Тајани, председник Европског парламента јуче je на церемонији у поводу Дана сећања у близини Трста одржао говор у којему је, између осталога, ускликнуо: „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација!“. Тајанијева изјава је изазвала бурне реакције у хрватској јавности, која ју је препознала као израз територијалних претензија према Хрватској и вербални напад на хрватски суверенитет.

„Дан сећања“ је установљен 2005. године,  у знак сећања на страдање Италијана у Истри и Далмацији 1945. године. Према тврдњама италијанских историчара, крајем Другог светског рата партизани су из Истре и Далмације протерали 350.000 Италијана, а убили око 25.000, међу којима је било и жена и деце. Многи нису пронађени, јер су бацани у јаме.

Хрватски и словеначки историчари не поричу те догађаје, али истичу да су бројке преувиличане, наводно је било око 120.000 протераних и само пар хиљада убијених, и то само војника. Фурио Радин, посланик италијанске мањине у хрватском парламенту не мисли баш тако:

- Не знам зашто се Хрвати и Словенци љуте. Чак и да су бројке десет пута мање, довољно је стравично да треба да се стиде. Ја сам својим очима читао, у италијанској „Панорами“, 1991. године, интервју са Милованом Ђиласом, у којем он каже да су он и Едвард Кардељ, 1945. године, послати у Истру са намером да истерају што више Италијана! Истина, италијанска десница сада покушава све то да искористи у дневно-политичке сврхе и потисне у други план фашистичке злочине.

Слично мисли и Ренцо де Видовић, италијански политичар родом из Шибеника (у изјави за RAI):

- Наставници, свештеници, адвокати и сви они интелектуалци које је режим сматрао да ће бити противници комунизма, немилосрдно су побијени од стране партизана, тачније, злогласне Озне. Имамо спискове страдалих и прогнаних људи, табле са кућним бројевима које су успели да скину пре него што су протерани, фотографије несталих који су, углавном, завршили у хрватским јамама.

Међу жртвама партизанског терора над Италијанима, 1945 године, у Задру, нашао се и Ђорђо Машан, отац касије популарног кантаутора Ђанија Машана. Он је опростио Хрватима:

- Имао сам само десет мјесеци када су ми убили оца – испричао је Ђани Машан у популарној емисији „Латиница“ на хрватској државној телевизији. – Било је прича да је припадао некој италијанској полицији, али сва моја истраживања нису потврдила ту тезу. Ја сам давно опростио онима који су га убили, јер шта смо могли очекивати од неког паора у партизанској униформи, поготово ако су му италијански фашисти убили неког рођака или друга.

Италијанска држава телевизија (RAI), снимила је пре 14 година играни филм о овим злочинима, под називом „Il cuore nel pozzo“ („Срце у јами“). Филм је режирао Алберто Негрин, а једну од главних улога (партизанског команданта) игра Драган Бјелогрлић. Веровали или не, филм је сниман у Котору и околини, а својевремено је приказан на ХРТ-у, што је изазвало осуду од већине Хрвата, уверених да историјски догађаји нису били такви.

Ево једног инсерта из филма, од којег је касније италијанска телевизија направила и серију:

Које земље се највише боје Америке, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Седмица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА