Најновије

Ево о чему су Путин, Рохани и Ердоган разговарали у Сочију и шта неће толерисати! (ВИДЕО)

Председници Турске, Ирана и Русије, Реџеп Тајип Ердоган, Хасан Рохани и Владимир Путин, разговарали су у Сочију.

Рохани, Ердоган и Путин (Фото: Јутјуб)

Они су разговарали о повлачењу САД из Сирије, руској бази Хмејмим у Сирији и о притиску Вашингтона на Анкару због куповине руског противракетног система С-400.

"Што се тиче С-400, сви знају да је руководство САД вршило притисак у вези са овим питањем", рекао је Ердоган, пренела је агенција Тас. 

Према његовим речима, постоји неизвесност када је реч о повлачењу америчких снага из Сирије, које је Вашингтон најавио, али се у стварности ништа није догодило. 

"САД су објавиле планове о повлачењу снага из Сирије", рекао је Ердоган, те указао на неизвесност која остаје по питању како ће се тај процес спровести. 

"Верујем да морамо да радимо заједно у тој сфери", рекао је Ердоган. 

Турски председник је нагласио да Анкара ради све што је могуће да спречи екстремисте да нападају руску војну базу Хмејмим у Сирији. 

Турске беспилотне летелице "нису откриле никакву тешку опрему у том подручју", рекао је Ердоган. 

Најважније је да се елиминишу терористичке јединице у Сирији, рекао је Ердоган, те истакао да неће бити мира уколико се не елиминишу из подручја источно од реке Еуфрат и Манбиџа и док сиријска легитимна власт не преузме контролу у тој области. 

Турска и Русија треба да координишу своје напоре у стварању зоне безбедности, закључио је Ердоган.

Путин је истакао да се присуство терористичких група у региону Идлиба у Сирији не сме толерисати, преноси Ројтерс. 

Према његовим речима, напори Москве, Анкаре и Техерана резултирали су примирјем које се поштује у већем делу Сирије, преноси Тас. 

"Примирје важи на скоро целој територији државе, што значи да је проценат насиља смањен. То је специфична заједничка мера и несумњиво позитиван резултат", рекао је Путин. 

Руски председник је током тројног састанка истакао да су се три државе обавезале да ће разговарати о практичним корацима како би елиминисали жариште тероризма у идлибу. 

"Примирје је на снази у Идлибу, али то не значи да можемо да толеришемо присуство терористичких група у том подручју. Из тог разлога предлажем конкретне кораке које би Русија, Тирска и Иран могле да предузму како би довршиле елиминацију овог жаришта тероризма", рекао је Путин. 

Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да подржавља напоре да се сиријски регион Идлиб очисти од бивших бораца екстремистичког Нусра фронта и рекао да би било погрешно "скинути их са куке", јер су променили име. 

Рохани је то рекао током тројног састанка са руским и турским председником Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом, на скупу у Сочију посвећеном будућности Сирије, преноси Ројтерс. 

Рохани је поручио Путину и Ердогану да верује да је дошло време да се удвоструче напори за решавање ситуације у Идлибу. 

Како се наводи, Москва се пожалила да екстремисти који су некада били на страни Нусра фромта сада контролишу већину Идлиба, због чега жели војну интервенцију како би их отерала одатле.

Прочитајте ОВДЕ шта Рохани неће опростити терористима у Идлибу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА