Најновије

МУШКАРЦИ, ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ 10 СКЛЕКОВА? Они који не могу су изложени великом проблему, ево како то утиче на рад срца!

Мушкарци средњих година који не могу да ураде десет склекова далеко више су изложени ризику од срчаног удара и срчаних болести, каже ново истраживање.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Особе које могу да ураде више од 40 склекова утичу на смањење ризика од кардиоваскуларних болести за 97 процената у наредних десет година живота, саопштио је стручни тим са Универзитета на Харварду.

Међутим, могућност да се уради између 21 и 30 склекова значи да су мушкарци изложени четвртини ризика оболевања од болести као што су коронарна артеријска болест или престанак рада срца. Међутим, ове болести и срчани удар прете онима који не могу урадити бар десет склекова.

Стручњаци појашњавају како су склекови бољи показатељ будућег здравља срца од утврђених фитнес стандарда као што је трчање.

"Наши налази су доказ да склекови могу бити лагана и бесплатна метода која може помоћи процени ризика од кардиоваскуларних болести у готово сваком окружењу. Изненађујуће је како је способност извођења склекова далеко више повезана са проценом ризика од кардиоваскуларних болести него што је то тест на траци за трчање", казао је Џастин Јанг, професор са Харварда.

Истраживање је спроведено на више од 1.000 испитаника, америчких ватрогасаца у четрдесетим годинама. Иако су се истраживачи прилагођавали различитим узрастима и тежинама ватрогасаца, успели су да пронађу везу између обављања више склекова и дугорочног здравља.

Ово је прво истраживање које показује да склекови могу бити ефикасан тест за будући ризик од кардиоваскуларних болести, али независни стручњаци упозоравају да би сличне анализе требало спровести код других скупина људи које су мање активне, као и код жена.

Потопите ноге у хладну воду свако вече пред спавање, резултати су невероватни. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА